Protocol de colaborare între Institutul „Yunus Emre” din Ankara și Primăria municipiului Giurgiu

0
192

Discuțiile purtate în cadrul unei întâlniri avute în luna august cu privire la semnarea unui protocol de colaborare între Institutul „Yunus Emre” și Primăria municipiului Giurgiu, la inițiativa administratorului public Ionel Muscalu, s-au concretizat, joi 28 octombrie 2021. Protocolul a fost aprobat de către Consiliul Local Giurgiu și de către autoritățile turce de la Ankara și semnat de către directorul Institutului, Mustafa Yildiz, primarul Adrian Anghelescu și administratorul public, Ionel Muscalu.

„Protocolul de colaborare presupune organizarea unor activități culturale comune. De asemenea, sunt urmărite consolidarea și menținerea cooperării bazate pe prietenie și înțelegere reciprocă, extinderea predării limbii turce și sprijinirea reciprocă în domeniul cultural, în același timp reprezentând o poartă deschisă către colaborarea administrativă.

La întâlnirea de ieri a participat și Virgil Pețanca, directorul Centrului Cultural „Ion Vinea” Giurgiu, prin intermediul căruia vor fi desfășurate activitățile propuse protocol.

Activitățile proiectului sunt cât se poate de variate, incluzând cursuri de arte, concerte, conferințe, expoziții, simpozioane ştiinţifice, recitaluri de poezie şi muzică. Nu a fost uitată nici arta cinematografică. Astfel, vor fi organizate zile de cinema unde vor fi expuse filme în limba turcă, subtitrate în limba română.

Prin expoziţiile despre arta ebru, care înfăţişează pictura pe apă, prin caligrafie, fotografie şi documentele de arhivă despre moştenirea culturală otomană, este prezentată lumii întregi Turcia şi bogata civilizaţie a acesteia.

Revenind la cursurile din cadrul parteneriatului, cei interesați de tradiția turcă se pot înscrie la cursuri tradiţionale, cum ar fi pictura pe apă (ebru), caligrafia, precum şi cursuri de fotografie artistică. La aceste cursuri, unde se predau noţiuni teoretice despre muzică şi arte, se poate face practică şi se pot însuşi elementele mai profunde sub îndrumarea specialiştilor.

În final, au fost aduse în discuție și legăturile dintre România și Turcia și posibile parteneriate economice și administrative cu localități din Republica Turcia”- informează Primăria municipiului Giurgiu.

(Jurnal)