De curând Niculae Bădălău, ca ministru al Economiei, într-o postare pe Facebook anunța că a avut o întâlnire cu reprezentanții unei companii din Emiratele Arabe ce intenționează să construiască în județul Giurgiu, un aeroport privat pe o suprafață de 2500 de hectare. Este un aeroport privat, iar Ministerul Economiei, alături de alte multe ministere, îşi vor aduce contribuţia la această investiţie (…) , preciza la acel moment fostul ministru al Economiei.

Aeroportul va fi şi pentru pasageri şi pentru marfă. Va fi unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa, iar compania ce va investi este din Emiratele Arabe. Subliniez importanţa uriaşă pe care o va avea aeroportul, în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă, pentru economia judeţului nostru, per ansamblu. Locul unde va fi construit este, deocamdată, confidenţial. Estimativ, investiţia ar putea fi gata în maximum 5 ani”, scria  Niculae Bădălău pe Facebook.

Evident că declarația a fost privită de unii  ca o fabulație sau ca pe o declarație politică fără nicio acoperire. Se pare însă că acest proiect devine realitate, iar acest lucru este titrat chiar și de agențiile de știri importante precum Agenția Reuters.

Compania Abu Dhabi Airports (ADAC) a semnat marţi un memorandum de înţelegere cu firma românească South Development Group SA, pentru a analiza oportunităţile referitoare la gestionarea şi dezvoltarea de aeroporturi în România, informează Reuters.

Abu Dhabi Airports este operatorul Aeroportului Internaţional din capitala Emiratelor Arabe Unite. În prezent, Abu Dhabi Airports, o companie deţinută în întregime de Guvernul din Abu Dhabi, operează cinci aeroporturi din Emiratele Arabe Unite.

Analizăm oportunităţi de parteneriat pentru managementul şi dezvoltarea de aeroporturi în România”, a declarat directorul general de la Abu Dhabi Airports, Bryan Thompson. Acesta a mai precizat că memorandumul de înţelegere va acoperi aeroportul din Bucureşti şi cinci aeroporturi regionale din România.

Acordul reprezintă prima incursiune a companiei din Abu Dhabi pe pieţele internaţionale. Bryan Thompson a mai spus că Abu Dhabi Airports, companie înfiinţată în anul 2006 cu scopul de a accelera dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din Emiratele Arabe Unite, analizează de asemenea proiecte cu alte patru-cinci ţări și companii din domeniul aeroportuar. „Suntem orientaţi preponderent spre Africa, Europa de Est şi Indonezia. Acolo sunt multe oportunităţi”, a apreciat directorul general al Abu Dhabi Airports.

South Development Group SA a fost înfiinţată în august 2018 şi se ocupă de dezvoltarea Aeroportului Bucureşti „Constantin Brâncuşi”, primul aeroport privat din România.

(Jurnal)