Proiectul de restaurare al Bisericii Sfântul Pantelimon din comuna Vedea, parte a unui proiect transfrontalier româno-bulgar, se apropie de final

0
453

Vineri, 25 noiembrie, a avut loc la sediul Consiliului Județean Giurgiu forumul comun româno-bulgar dedicat creării unei rețele de actori interesați să sprijine dezvoltarea durabilă a turismului cultural și religios în regiunea transfrontalieră Ruse – Giurgiu.

La acest eveniment au fost prezenți reprezentanți ai ambelor părți implicate direct în acest proiect. Astfel, din partea părții române a participat primarul comunei Vedea, Marian Țaga, viceprimarul, Alexandru Ștefan, precum și alți reprezentanți ai primăriei, Bisericii „Sfântul Pantelimon” și Episcopiei Giurgiu, iar din partea părții bulgare, Petyo Todorov, Svetlin Simeonov – manager al proiectului, părintele Stanimir Velchev de la Episcopia Ruse, precum și alții, reprezentantul Consiliului Județean Giurgiu, Cătălin Grătianu și Lili Ganceva, directorul executiv al Asociației „Euroregiunea Danubius”.

La eveniment a fost prezentat proiectului „Patrimoniul creștin de-a lungul culoarului cultural Ruse-Giurgiu”, conceptul de creare a unei rețele de actori interesați să sprijine dezvoltarea durabilă a turismului cultural și religios în regiunea transfrontaliera Ruse – Giurgiu.
De asemenea au fost prezentate rezultatelor sondajului de opinie cu tema „Dezvoltarea turismului cultural și religios în regiunea transfrontalieră Ruse – Giurgiu” realizat în cadrul proiectului în rândul a 160 de participanți, statutul rețelei și acceptarea simbolică a Memorandumului de înțelegere pentru dezvoltarea durabilă a activităților culturale și religioase/de pelerinaj în regiunea transfrontalieră Ruse – Giurgiu.

Marian Țaga s-a declarat încântat de finalizarea acestui proiect: „Acest proiect a reușit după alte trei proiecte pierdute. Se pare că al IV-lea a fost cu noroc, căci am reușit să obținem câștigarea unui proiect european. Este o realizare enormă penttru comunitatea noastră, mai ales că am reușit ducerea la bun sfârșit a restaurării Bisericii „Sfântul Pantelimon”, chiar și când acest lucru părea imposibil. Mulțumesc pe această cale fostului prim- ministrul al Bulgariei, Boiko Borisov, fără de care nu am fi reușit terminarea reconstrucției bisericii.
Toate lucrurile bune se fac în echipă, iar noi ca primărie am direcționat toate fondurile din anul 2021 către constructor. A fost o sumă importantă pentru comunitatea noastră, dar am beneficiat și de sprijinul CJ Giurgiu”.

Prezent la întâlnire, Cristian Grătianu a dorit să precizeze că primăria Vedea va avea și în viitor sprijin din partea C.J. Giurgiu în orice proiect pe care îl vor derula. „Este un exemplu de bună practică ce trebuie multiplicat”.

Tot edilul comunei i s-a adresat directorului executiv al Asociației „Euroregiunea Danubius”, în persoana doamnei Lili Ganceva spunându-i: „Vreau să ne aveți în vedere în toate proiectele pe care le veți realiza în această zonă. Nu vom refuza nimic, căci ne dorim dezvoltarea comunei Vedea”.

Managerul de proiect, Svetlin Simeonov a spus printre altele că proiectul va avea termen final peste două luni de zile, timp în care se așteaptă noi alocări de fonduri, dar și realizarea a două tururi de experiență la care vor participa persoane din ambele țări, care „să observe cum au fost restaurate obiectivele ce au făcut parte din acest proiect important pentru această zonă transfrontalieră”.
Tot în această perioadă vor fi montate și indicatoare dinspre Bulgaria spre Biserica „Sfântul Pantelimon” din comuna Vedea, începând de la Podul Prieteniei și vor fi împărțite pliante redactate în română, bulgară și engleză cu informații utile despre obiectivele turistice ce se pot vizita.
Proiectul se va încheia prin susținerea unei conferințe de presă la Ruse.

(Jurnal)