AcasăActualitateProiect în Parlament: jurnaliștii ar putea fi scutiți de impozitul pe venit...

Proiect în Parlament: jurnaliștii ar putea fi scutiți de impozitul pe venit din salarii și din drepturi de autor

Deputatul PSD Valeriu Steriu a depus, recent, în Parlament un proiect de lege care elimină impozitul pe salariu şi pe drepturile de autor, pentru jurnalişti.

Propunerea legislativă introduce şi o definiţie a jurnalismului: „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi în a unui contract de drepturi de autor”.

Proiectul de lege depus la Camera Deputaţilor introduce, la capitolul vizând impozitul pe venit, un nou punct, punctul 5, prin care sunt scutite de la plata impozitului pe venit „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art.76 alin (1) – (3) şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

Propunerea legislativă este susţinută de 27 de deputaţi şi senatori PSD, ALDE şi PMP. Au semnat proiectul parlamentarii PSD: Buicu Corneliu-Florin, Ciuhodaru Tudor, Dîrzu Ioan, Florea Oana-Consuela, Manole Petre-Florin, Mihălcescu Carmen-Ileana, Mohaci Mihai, Pană Adriana-Doina, Popa Mihai Valentin, Răduţ Violeta, Rotaru Alexandru, Sefer Cristian-George, Stancu Florinel, Steriu Valeriu-Andrei, Şerban Ciprian-Constantin, Ştefan Corneliu, Toma Ilie, Tudor Beatrice, Vîrză Mihăiţă şi Talpoş Ioan-Iustin. De al ALDE, au semnat: Băişanu Ştefan-Alexandru, Cucşa Marian-Gheorghe, Mocanu Adrian, Tabugan Ion. Parlamentarii PMP semnatari ai proiectului sunt: Codreanu Constantin, Movilă Petru, Paşcan Emil-Marius, Sămărtinean Cornel-Mircea

Ce spun iniţiatorii: Mass-media din România se află într-o situaţie economică foarte dificilă

Potrivit iniţiatorilor proiectului de lege, „mass-media din România se află într-o situaţie economică foarte dificilă”.

„Piaţa mass-media se restrânge în privinţa operatorilor cât şi a forţei de muncă. Având în vedere necesitatea sprijinirii activităţii jurnalistice, se propune stabilirea unui tratament fiscal aplicabil veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, precum şi veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, obţinute de persoanele fizice care activează în domeniu, în sensul neimpozitării lor”, spun parlamentarii, semnatari ai propunerii legislative.

El mai arată că activitatea de jurnalism reprezintă o particularitate, faţă de alte activităţi profesionale, prin faptul că implică două componente: o activitate ce presupune atribuţii care se pot exercita în baza unui contract de muncă, respectiv o activitate ce presupune atribuţii care se pot exercita în baza unui contract de drepturi de autor.

Astfel, iniţiativa legislativă propune extinderea scutirii jurnaliştilor dar şi a tehnicienilor în radiodifuziune şi televiziune de la plata impozitului pe venit, cumularea veniturilor din contractul de muncă cu contractul de drepturi de autor şi definirea beneficiarilor modificării codului fiscal, astfel: jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune.

Parlamentarii spun că, astfel, iniţiativa susţine activitatea de jurnalism şi promovează libertatea mass-media.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
54 %
5.5kmh
86 %
vin
26 °
sâm
28 °
Dum
31 °
lun
33 °
mar
32 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!