În prezenţa reprezentanţilor primăriilor Giurgiu şi Ruse, astăzi, în incinta localului „Casa cu flori” din municipiu, a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Dezvoltarea fluviului Dunărea pentru o mai bună conectivitate a Euroregiunii Ruse – Giurgiu cu coridorul Pan-European de transport nr. 7”, derulat, în parteneriat, de cele două primării.

Proiectul este finanţat prin programul Interreg V-A România – Bulgaria 2014 – 2020, Axa Prioritară 1 – O regiune bine conectată, maritim, având o perioadă de implementare de 30 de luni, în intervalul 2017 – 2019.

„Acest proiect este în beneficiul ambelor oraşe, mai ales că au fost depuse, pe această axă, patru proiecte plus unul în aşteptare. Vestea cea bună este că Primăriile Giurgiu şi Ruse, precum şi Consiliul Judeţean Giurgiu, au câştigat toate cele cinci proiecte, toată alocarea de aproximativ 20 de milioane de euro venind către cele trei entităţi locale”, spunea primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, la conferinţa de deschidere a proiectului.

Obiectivul general al proiectului constă în creşterea siguranţei transportului pe căile navigabile din regiunea transfrontalieră, prin îmbunătăţirea căilor navigabile interioare dintre Ruse şi Giurgiu şi stabilirea condiţiilor pentru o regiune bine conectată cu Uniunea Europeană şi Asia.

Rezultatele aşteptate de la proiectul, al cărui buget total eligibil este de 7,349 milioane euro (contribuţia UE – 6,247 milioane euro, prin Fondul European de Dezvoltare Regională) sunt 8 kilometri de infrastructură navală comună între Ruse şi Giurgiu, îmbunătăţită; siguranţă crescută a transportului pe căile navigabile pe Dunărea de Jos, o mai bună conectivitate în regiunea transfrontalieră şi, nu în ultimul rând, un parteneriat durabil.

Din cele peste şapte milioane de euro (valoarea proiectului), bugetul alocat municipiului Giurgiu este de 3,005 milioane euro, iar comunităţii din Ruse, restul de peste patru milioane.