Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, le-a trimis șefului statului, premierului și președinților celor două camere ale Parlamentului  un proiect de lege pentru cazul în care se va depăși termenul de 13 aprilie pentru stabilirea datei alegerilor locale. Asta deoarece acest lucru ar duce la prelungirea mandatelor în curs ale primarilor, președinților de Consilii Județene și membrilor Consiliilor Locale și Județene, lucru care trebuie făcut prin lege.

Ce prevede proiectul de lege

Potrivit proiectului de lege întocmit de Autoritatea Electorală, mandatul primarului și cel al președintelui de Consiliu Județean se prelungesc de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către primarul, respectiv președintele de CJ, nou-ales.

Alegerile pentru noul primar, respectiv șef de CJ, „se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu, sau de urgență, după caz”. Același lucru este valabil și pentru alegerile pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.

Potrivit aceluiași proiect de lege, mandatele consilierilor locali și județeni sunt și ele prelungite pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până când noile consilii sunt legal constituite.

Întrebat pe 15 martie despre eventualitatea amânării alegerilor, premierul Ludovic Orban a declarat că este prematur să avem astfel de discuții acum.

Față de data inițială pe care o consideram potrivită – 14 iunie – la consultarea cu partidele am convenit de principiu asupra datei de 28 iunie, urmând să vedem evoluțiile și să luăm o altă decizie, tot cu consultarea partidelor, dacă amânăm sau nu. Deocamadă este prematur să avem discuții, e greu de anticipat care va fi evoluția răspândirii, dacă e virus sezonier, când va fi atins un vârf, când va fi manifestată o descreștere. În funcție de evoluții vom lua deciziile potrivite”, declara acesta în urmă cu mai puțin de două săptămâni.

Între timp, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus a sărit de o mie, iar numărul deceselor a  ajuns la 24.

În ultimele zile, mai mulți liderii politici au avansat ideea amânării alegerilor locale.

Dan Barna, președințele USR, declara pe 20 martie, la RFI: ”am fi iresponsabili să organizăm acum alegeri, când oamenii sunt îngrijorați cum își protejează bunicii sau copiii de această pandemie”.

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara în urmă cu circa o săptămână că „este o opțiune amânarea alegerilor locale”.

(Jurnal)