O recentă propunere legislativă prevede ca toate categoriile de beneficiari de pensii speciale vor fi vizate de sancțiunea pierderii dreptului la aceste pensii în urma unor condamnări pentru fapte de corupție.

Sancțiunea se aplică acum doar parlamentarilor, magistraților și aleșilor locali, făcând din asta o situație inechitabilă față de celelalte categorii de beneficiari ai acestui tip de pensie, printre care se numără și militarii, și alte categorii de diplomați sau funcționari.

Dreptul la pensia specială se va pierde ca urmare a unei condamnări definitive pentru o faptă de corupție, indiferent câți ani ar fi trecut de la momentul când s-a ispășit pedeapsa. Concret, e vorba de infracțiunile de luare/dare de mită și trafic de influență, scrie avocatnet.ro

Ce-și propune, de fapt, documentul este să facă o regulă aplicabilă acum doar parlamentarilor, magistraților, primarilor și aleșilor locali să se aplice și celorlalți beneficiari de pensii în baza unor legi speciale.

Concret, vor pierde beneficiul pensiei speciale, potrivit acestui proiect, șimembrii personalului auxiliar al instanțelor/parchetelor, militarii, funcționarii publici parlamentari, personalul diplomatic și consular, cei la Curtea Constituțională, personalul profesionist din aviația civilă și cei de la Curtea de Conturi.
„Prin adoptarea acestei inițiative legislative nu va mai exista o inechitate între beneficiarii pensiilor de serviciu sau așa-numitele pensii speciale pentru diferitele categorii profesionale; condițiile de acordare a acestor pensii de serviciu trebuie să fie la fel”, se mai scrie în nota care însoțește propunerea.Tot în această perioadă, la Parlament a fost înregistrat de ministrul de finanțe un proiect ce prevede taxarea tuturor pensiilor din legile speciale care depășesc 7.000 de lei .
(Jurnal)