Guvernul a venit anul acesta cu o altă variantă de sprijin pentru cei care vor să obțină credit de la bancă pentru a-și cumpăra o locuință. E vorba de programul guvernamental Noua Casă, care, din cum arată datele preliminare, are succes.

Interesul e crescut pentru programul guvernamental Noua Casă, chiar dacă pandemia a mai domolit apetitul românilor în această perioadă pentru diverse investiții majore. Datele FNGCIMM – adică Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – anunță că valoarea creditelor acordate se ridică la 154 de milioane de lei.

Și aceste împrumuturi au fost accesate în doar o lună de la lansarea programului.

Valoarea creditelor acordate prin program e de 154 de milioane de lei, spune directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor – Dumitru Nancu.

În toată această perioadă s-au acordat, în total, 1.400 de credite. Programul are rolul și de a dezvolta diverse ramuri ale economiei, mai spune directorul FNGCIMM.

Guvernul a decis să modifice anul acesta programul Prima Casă prin OUG și să-l redenumească Noua Casă, iar normele sunt diferite. Cea mai importantă prevedere se referă la dublarea plafonului – de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Cine vrea să obțină un credit de până la 70.000 de euro trebuie să vină cu un avans de 5%, la fel ca la Prima Casă. Statul garantează în acest caz 50% din valoarea creditului.

Dacă împrumutul sare de 70.000 de euro (și nu depășește 140.000 de euro), însă, avansul trebuie să fie de 15%. Statul garantează până la 60% din valoarea creditului.

(Jurnal)