Programul ,,NOUA CASĂ”, continuă și în 2021

0
176

Programul ,,Noua Casă” reprezintă una dintre cele mai la îndemână modalități de a-ți lua o locuință modernă, printr-un împrumut garantat de stat. Grație acestui program, tinerii din România pot avea acces la împrumuturi ipotecare cu dobânzi avantajoase și un avans mic.

,,Noua Casă” a venit să înlocuiască programul ,,Prima Casă”, care a asigurat locuințe cu dobândă preferențială și condiții speciale încă din 2009.

,, Printre programele la care am lucrat anul trecut, în perioada în care eram secretar de stat la Cancelaria Prim Ministrului, se numără şi programul Noua Casă, program ce continuă și în 2021. Săptămâna trecută, Guvernul Cîțu a aprobat, plafonul pentru programul Noua Casă, în cuantum total de 1,5 miliarde lei, reprezentând garanții în 2021 pentru credite destinate locuințelor.

Conform noilor dispoziții, programul prevede: 18.000, număr potențial de beneficiari pentru 2021; 140.000 euro, valoarea maxim eligibilă a locuinței care poate fi contractată – cu 15% avans și 60% garanția statului;  până în 70.000 euro – cu 5% avans și 50% garanția statului”, a precizat deputatul, Gabriela Horga.

Programul “Noua Casa” este un program guvernamental lansat în anul 2020  în această formă de Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Printre beneficiile pe care „Noua Casă”: Oferă garanții băncilor comerciale din partea statului fără a fi necesare garanții suplimentare sub formă de noi gajuri, reducând astfel cheltuielile beneficiarilor programului; Oferă acces la finanțare pentru segmentul de populație care fie nu deține nicio locuință sau deține cel mult una cu o suprafață utilă sub 50 mp, fiind un program util, în special pentru familiile tinere sau pentru tineri, dar și pentru cei care nu dețin o proprietate cu un spațiu de locuire adecvat nevoilor familiei.

Valoare maximă a creditării cu garanția statului: 70.000 euro cu un procent de garantare de către stat de 50%; 140.000 euro cu un procent de garantare de  către stat de 60%;

Avansul minim din valoarea imobilului: 5% pentru creditele de maxim 70.000 euro; 15% pentru creditele de maxim 140.000 euro; Dobânda – ROBOR 3M + marja fixa de 2%; Costurile notariale 0 lei pentru plata onorariului notarial aferent autentificării contractului de credit;

Acest program asigură continuitatea activității în sectorul construcțiilor, extrem de important pentru creșterea economică a României. Din plafonul anului 2020 au fost acordate un număr de 13.659 de garanții în valoare garantată de 1,6 miliarde lei si 2.523 garanții ce provin din promisiuni de garantare aferente plafonului din 2019 în valoare de peste 5 miliarde de lei. Se estimează în anul 2021 acordarea unui număr de 17.975 de garanții și consumarea întregului plafon ce urmează a fi alocat.