Ministerul Educaţiei vrea să extindă programul “Masă caldă pentru elevi” în 150 de şcoli. Problema este însă că majoritatea lor nu au o cantină unde să prepare hrana, iar copiii vor primi – aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuți – un sandviş sau, în cazul cel mai fericit, un pachet cu mâncare adus de o firmă de catering.

În plus, banii pentru program nu au fost încă alocaţi, iar alimentele nu ajung acum nici măcar la elevii care le-au primit anul trecut.

În Sibiu, de exemplu, anul trecut, au fost incluse trei şcoli în programul “Masă caldă”. Cum nici una dintre ele nu avea cantină, elevii au primit mâncare adusă de o firmă de catering.

Pentru că primăria din zonă are un buget mic, planuri pentru amenajarea unor cantine nu există.

La întrebarea dacă ar exista soluţii să se construiască aceste cantine, inspectorii școlari spun că solutia ar fi în situaţia în care primăriile localităţilor optează pentru clădiri noi, pentru care ar trebui de la început să aibă în vedere şi dotarea acestor clădiri cu sală de mese.

Există însă – în ţară – primării care au reuşit să rezolve problema cantinelor. În Arad, de pildă, a fost amenajată una, cu peste 350.000 de lei, într-un container.

Reprezentanții inspectoratelor susțin că Masa caldă, care prin programul guvernamental şi sprijinul primăriei se poate oferi acestor copii face ca aceştia să rămână la şcoală. În acest sens Sofia Mladin, director de școală spunea: “Chiar am avut câteva transferuri de elevi care bănuiesc că şi pentru masa caldă au dorit să vină în şcoala noastră.”

Acolo unde a funcţionat, programul “Masă caldă” a contribuit la reducerea abandonului şcolar – sunt de părere reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Din acest motiv, anul acesta, a fost extins în 150 de şcoli. Banii pentru derularea lui nu au ajuns încă în judeţe şi deocamdată elevii nu primesc hrană promisă.

Precizăm că pe această listă se află și mai multe școli din județul Giurgiu, lista furnizată de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean cuprinzând școli din comunele Florești Stoenești (Școala Gimnazială nr. 1 Florești), Găujani (Școala Gimnazială „Drăghici Davila” – Găujani) și Răsuceni (Școala Gimnazială „Constantin Stăncescu” – Răsuceni). În total, circa o mie de elevi giurgiuveni din școlile amintite, dar și din alte școli de comune, intrate în programul pilot de oferire a hranei calde, ar urma să primească o masă caldă în acest an școlar. 

De precizat că bugetul programului “Masă caldă” a fost estimat anul acesta la o sută de milioane de lei.

(Jurnal)