Proiectul de act normativ mai propune redenumirea Programului privind stațiunile balneare, precum și transferarea acestuia de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză la Ministerul Dezvoltării.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, Programul de finanțare a investițiilor pentru modernizarea stațiunilor balneare se modifică în Programul pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii balneare și se transferă de la Comisia Natională de Strategie și Prognoză la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației”, potrivit proiectului de lege al Guvernului.

În forma în vigoare a OUG 114/2018, Programul este finanțat integral din bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG), prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP). Inițiativa legislativă a Guvernului abrogă și alte alineate privitoare la acest Program. Astfel, CNSP nu mai gestionează sumele aferente programului.

Este abrogată și prevederea din OUG 114 care spune că „beneficiarii Programului stațiuni balneare sunt unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale, denumite în continuare UAT, și societățile înființate în conformitate cu prevederile Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Prin urmare, nu mai sunt transferate fonduri publice către unitățile administrativ-teritoriale și societățile comerciale, prin acest program pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare. Comisia Națională de Strategie și Prognoză nu mai răspunde de gestionarea Programului stațiuni balneare, potrivit proiectul de lege care modifică OUG 114/2018.

Este abrogată și măsura care arată că „profilul și conținutul activității în investițiile efectuate de către beneficiarii Programului stațiuni balneare vor fi menținute cel puțin 10 ani de la accesarea sumelor din acest program”, prevăzută în OUG 114 care este în vigoare în prezent. De asemenea, nu mai este valabilă, în proiectul de lege pregătit de Guvernul Orban, schema de ajutor de stat de minimis pentru beneficiarii Programului stațiuni balneare care a fost constituită și operaționalizată prin hotărâre a Executivului.

(Jurnal)