vineri, iunie 13, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Profesorii care dau meditații elevilor de la clasă nu vor mai putea ocupa posturi didactice în învățământ, timp de 7 ani!

Profesorii care dau meditații elevilor de la clasă nu vor mai putea ocupa posturi didactice în învățământ, timp de 7 ani!

0
Profesorii care dau meditații elevilor de la clasă nu vor mai putea ocupa posturi didactice în învățământ, timp de 7 ani!

Profesorii care dau meditații elevilor de la clasă sau care sunt sancționați cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă nu vor mai putea ocupa posturi didactice în învățământ pentru o perioadă de șapte ani, potrivit metodologiei – cadru a Ministerului Educației.

            Profesorii care dau mediații, sancționați dur

Ministerul Educației a crescut de șapte ori perioada în care cadrele didactice cărora le este desfăcut contractul de muncă pe motive disciplinare nu se pot reangaja în sistemul de învățământ.

Cadrele didactice sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă nu pot ocupa posturi didactice/catedre în învățământul preuniversitar de stat pentru o perioadă de șapte ani școlari”, se arată în metodologia-cadru a Ministerului Educației.

Printre abaterile disciplinare care pot duce la sancțiunea cu desfacerea contractului de muncă se numără  faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor, faptele sau atitudinile care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică elevilor, dar și de manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar.

Supuși la aceeași pedeapsă sunt și profesorii care fac meditații cu elevii din clasele la care predau, dar și cadrele didactice care prejudiciază onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.

               Cadrele didactice, sunt sancționate în trepte…

Profesorii vinovați de una dintre faptele menționate anterior nu vor fi excluși automat din învățământ pentru o anumită perioadă de timp, ci vor fi sancționați în trepte.

Este vorba despre un avertisment scris, reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni,  dar și de suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, după cum scriu cei de la Adevărul.

După toate sancțiunile menționate în ordine crescătoare urmează suspendarea pe o perioadă de 3 ani a dreptului de a mai face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale și abia la final se poate decide desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Întrebat care este punctul său de vedere în privința acestor noi măsuri, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu, ne-a declarat:

„Mai întâi de toate, în opinia mea, consider că  elevul nu trebuie să facă pregătire cu profesorul de la clasă. În consecință, practic mă raliez la  această măsură. Problema constă însă, în efectul acestor măsuri, de fapt dacă va exista un efect…

 În ceea ce privește monitorizarea profesorilor care fac pregătiri suplimentare și evidența acestora, nu este de competența  Inspectoratului Școlar…Probabil ANAF-ul ar trebui  să se implice în privința acestui aspect. 

Inspectoratul nu are o evidență, o bază de date în acest sens, a profesorilor care fac pregătire și implicit dacă pregătirea o fac cu elevii de la clasă sau  cu cei din alte instituții școlare. De aceea îmi este dificil să mă pronunț asupra efectelor acestei măsuri .

Este însă regretabil, dacă mai există cazuri de profesori care  condiționează meditațiile cu elevii de la clasă, în schimbul notelor. Eu consider că atunci când profesorul parcurge programa, în integralitate  și are un management eficient al clasei, al orelor, nu se mai impun ore suplimentare de meditație.

Pot însă înțelege un proces de aprofundare pentru cei care se pregătesc pentru admiteri la diferite universități.  Nu sunt de acord însă, repet, cu constrângerea elevilor de a merge la pregătire, mai cu seamă acolo unde profesorul predă…Și spun acest lucru și în calitate de părinte…

Ca inspector însă nu am avut cazuri de acest fel până acum, informații, notificări sau sesizări din partea vreunui părinte,  înregistrată la nivelul Inspectoratului Școlar  Giurgiu, care să denunțe că un elev ar fi fost condiționat, constrâns să facă pregătire cu un anume profesor – a mai precizat inspectorul general al IȘJ Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu. .

(Florian Tincu)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
74 %
1kmh
36 %
vin
26 °
S
24 °
D
26 °
lun
28 °
mar
28 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com