Deși de la nivelul Uniunii Europene, s-a solicitat desființarea pensiilor speciale, pentru asigurarea echității și dreptății sociale, guvernanții nu au acționat în această direcție, chiar cu riscul pierderii fondurilor din PNRR – preciza, prof. univ. dr. Iancu Mariana, președinta uneia dintre cele mai active asociații din județul Giurgiu.
Guvernanții își protejează privilegiații, impozitându-le, modic pensiile speciale, astfel încât cu toată această impozitare, magistrații și alte categorii privilegiate, se bucură de pensii speciale în valoare de sute de milioane lei, vechi, pe lună.
Dacă s-ar tăia pensiile speciale, ar fi bani pentru salariile profesorilor, pentru majorarea pensiilor, dar guvernanții țin cu ˮpărinții și buniciiˮ privilegiați, acordându-le în continuare pensii speciale, având aliați în această decizie a lor, pe cei de la Curtea Constituțională, care este în conflict de interese, atunci când decide ca pensiile magistraților să nu fie tăiate, adică pensiile lor să nu fie tăiate.
Poate că ar fi nevoie de o reformă și la Curtea Constituțională, care ar trebui să fie imparțială, nu de partea breslei lor profesionale, protejându-și pensiile lor speciale.
„Principalele probleme ale pensionarilor giurgiuveni”
Parcurgând lista cu problemele ridicate de pensionarii giurgiuveni, pe parcursul anului 2023, prof. univ. dr. Iancu Mariana menționa:
Pe parcursul anului trecut, am identificat o parte dintre solicitările exprese ale pensionarilor giurgiuveni . Una dintre ele ar fi cuantumul redus al pensiilor, necorelate în mod real cu explozia de prețuri, mai ales la facturile de utilități.
În privința majorării prețurilor la alimente și la alte produse de bază necesare traiului zilnic, pensionarii consideră că pensiile ar trebui recalculate, pornindu-se de la media ponderală a lor.
Ajutorul financiar de 250 de lei, la 2 luni, constituie o valoare insuficientă pentru pensionarii defavorizați social. Totodată se constată lipsa sprijinului financiar din partea statului român pentru pensionarii cu pensii mici și foarte mici, care nu pot să-și susțină financiar tratamentele afecțiunilor de care suferă. Proiectul de construcție a unui incinerator la Giurgiu, pe strada Sloboziei, ar contribui și mai mult la agravarea stării lor de sănătate, mai ales a persoanelor vârstnice .
Problema cea mai mare legată de pensii, ce ne-a fost adusă la cunoștință, este valoarea pensiilor pe bază de contributivitate și a pensiilor sociale, cei mai mulți pensionari având pensiile foarte mici, necorelate, așa cum precizam, în mod real cu explozia prețurilor la facturile la utilități (curent electric, gaze, combustibil), dar și la alimente, medicamente cât și la alte produse de bază, necesare menținerii sănătății și vieții pensionarilor.
După cum ne povestea o pensionară din municipiu, veniturile ei îi sunt mult sub nivelul cheltuielilor, având nevoie urgentă de bani pentru o operație de splină și evident pentru tratamentele corespunzătoare acestei afecțiuni, la care se adaugă tratamentul unei infecții abdominale. Pe lângă acestea mai sunt cheltuielile cu rata la bancă, neexistând pentru ea vreo speranță de redresare. Iată doar un exemplu din ceea ce sunt obligați pensionarii să îndure din cauza pensiilor mici pe care le încasează.
Părinții și bunicii noștri, ajunși pensionari, au drepturi prevăzute prin Constituția României, stipulate internațional, în rezoluţia 46/91 cu titlul ˮPrincipiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”, conform căreia au dreptul la hrană, la condiţii decente de locuit şi îngrijire medicală.
Referindu-ne la România, aceste principii sunt departe de a fi respectate. Pensiile, veniturile foarte mici, nu le permit vârstnicilor să trăiască mai bine în anii câştigaţi, ei având numeroase probleme, printre care cele mai dureroase sunt, așa cum notam anterior: cumpărarea medicamentelor necesare întreţinerii sănătăţii şi vieţii, asigurarea plății utilităţilor şi a hranei zilnice, necesare pentru un trai decent.
Conform Constituției României, art. 47, alineatul (1): ˮStatul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.ˮ, Dar nu putem vorbi de trai decent, atâta vreme cât pensionarii, în majoritate covârșitoare, trăiesc la limita sărăciei.
ASOCIAȚIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA consideră că 13,8%, cât au stabilit politicienii ca procentaj pentru creșterea pensiilor, de la 1 ianuarie 2024, este absolut insuficient, mai ales pentru pensionarii cu pensiile mici și foarte mici, ce sunt majoritari. De aceea este absolut necesară o majorare a pensiilor în acest an, prin rectificări bugetare, astfel încât până la sfârșitul anului, creșterea să fie de cel puțin 25%, pentru pensiile mici și foarte mici, dar și creșterea pensiilor sociale cu cel puțin 25%, care să acopere inflația.
În acest context, ASOCIAȚIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA solicită indexarea trimestrială a pensiilor cu rata inflației, în cazul pensiilor mici și foarte mici.
Suntem împotriva indexării pensiilor de lux, a pensiilor speciale! Fiindcă ele sunt exorbitante! Cu ele pensionarii își pot hrăni și își pot întreține familia lărgită, inclusiv cu nepoți și strănepoți, nu numai pe ei. Acești pensionari de lux, cei mai mulți din rândul magistraturii, au pensii de zece ori mai mari față de salariul unui profesor cu licență, masterat și doctorat, care predă la catedră, care muncește efectiv. Din păcate politicienii au acordat unora pensii fabuloase, iar altora pensii de mizerie/ salarii de mizerie! Oare este normal ca din banii poporului român unii să fie plătiți regește? Din păcate, pensiile speciale nu se bazează pe contributivitate, ci, așa cum observăm, pe discriminare…
„Recalcularea pensiilor din învățământ și armată…!”
ASOCIAȚIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA SUSȚINE PRINCIPIUL GUVERNANT AL LEGII PENSIILOR, PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII PENTRU TOȚI ROMÂNII!!
Discrepanțele privind cuantumul pensiilor în învățământ, între pensiile profesorilor ce s-au pensionat mai demult și pensiile celor care au ieșit recent la pensie, este o altă problemă semnalată la sediul Asociației noastre de chiar unii membri ai Asociației. În aceste condiții este necesară recalcularea pensiilor în învățământ, dar chiar și din alte domenii, cum ar fi cel al armatei, unde situația este aceeași, astfel încât toți pensionarii din România să fie tratați echitabil, într-un mod just, la aceeași pregătire profesională, tip de muncă depusă și vechime în muncă, pensia urmând să fie similară și nu mult diferită în cuantum.
Noua Lege a pensiilor are numeroase hibe, ca de exemplu: Pentru un copil, femeile care au născut de la 16 ani au reducere 6 luni la vârsta de pensionare, dar de la 6 copii nu se mai primește reducere. De asemenea, dacă femeile au născut după 50 ani, nu se mai face reducere. Sunt aberații, discriminări, nedreptăți…!
În concluzie pot afirma faptul că ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA a venit în sprijinul pensionarilor pe tot parcursul anului 2023, atât prin identificarea problemelor acestora și semnalarea lor la instituțiile abilitate ale statului român, în vederea rezolvării, cât și prin activități caritabile, civice, sociale, de educaţie și pentru sănătate. Acțiuni desfășurate cu ocazia unor date importante: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, cu prilejul unor sărbători religioase, ca de exemplu, sărbătorile pascale și Sfânta Maria.
În cadrul PROGRAMULUI STRATEGIC AL ASOCIAȚIEI „ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA” pentru anul 2023, Asociația a donat pachete cu produse alimentare la 101 de persoane vârstnice din Giurgiu și din Căminul pentru Persoane Vârstnice – Singureni, județul Giurgiu, persoane provenite din grupuri dezavantajate, cum este şi cel al pensionarilor, distribuindu-le totodată flyere în care le arătăm modul cum ar putea să-și întrețină sănătatea.
ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA solicită primarului municipiului, ADRIAN ANGHELESCU, să ia în considerare problemele pensionarilor giurgiuveni, făcându-le cunoscute instituțiilor centrale, abilitate, precum și conducerii centrale a PNL, partid din care face parte.
În acest cadru, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA solicită următoarele:
creșterea pensiilor bazate pe contributivitate, respectiv creșterea pensiilor mici și foarte mici cu cel puțin 25% în 2024, dar și creșterea pensiilor sociale cu cel puțin 25% în 2024, prin rectificări bugetare;
creșterea ajutorului financiar lunar acordat pensionarilor defavorizați social;
abrogarea pensiilor speciale și acordarea pensiilor în România doar pe bază de contributivitate, astfel încât să nu mai avem discriminare și inechități sociale între categoriile de pensionari;
reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni, la femei, pentru fiecare copil, indiferent de numărul copiilor și de vârsta la care femeile nasc;
recalcularea pensiilor în învățământ, armată și alte domenii de activitate, astfel încât să nu se mai constate inechități sociale în funcție de anul ieșirii la pensie;
ASOCIAȚIA solicită în același timp o compensare financiară mai mare a tuturor medicametelor necesare pensionarilor cu pensii mici și foarte mici, cât și creșterea fondurilor alocate acestora pentru biletele de tratamente, în stațiuni balneoclimaterice;
ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA solicită Consiliilor Locale din județul Giurgiu să sprijine financiar cazurile sociale defavorizate ale persoanelor vârstnice, din bugetul de asistenţă socială şi pensii, acordarea unor ajutoare financiare și ajutoare de urgență, pensionarilor nevoiaşi şi grav bolnavi.