Prințul Paul al României, dat în urmărire internațională! El este condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare!

0
360

       Judecătorii au pronunțat sentința finală în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov, cu un prejudiciu de peste 140 de milioane de euro.  Marii condamnați în acest caz sunt Prințul Paul al României și Remus Truică, dar și alte nume sonore…

Deși Poliția a mers la adresele condamnaților pentru a pune în aplicare mandatele de executare a pedepsei, Paul al României nu a fost găsit acasă.  Polițiștii au plecat. Soția prințului, Lia, nu a dat declarații presei. Surse judiciare au declarat pentru  G4Media că Paul al României ar fi în Portugalia (conform declarațiilor soției acestuia în fața autorităților). El a fost dat în urmărire internațională.

Polițiștii au încercat astfel să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei, după ce  Paul al României fusese condamnat definitiv  la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul ferma Băneasa. Acesta va fi dat în urmărire internațională.

Cu privire la persoana condamnată la pedeapsa cu închisoarea, având în vedere că nu a fost găsită la domiciliu, se demarează procedura punerii în urmărire. Se demarează activitatea de obținere a mandatului european de arestare și implicit a urmăririi internaționale”, a anunțat Poliția Capitalei.

Pe lângă Paul al României , omul de afaceri Remus Truică va merge, la rândul său,  după gratii, timp de șapte ani. Este o decizie definitivă.

Curtea supremă i-a condamnat totodată și pe oamenii de afaceri Benny Steinmetz și Tall Benjamin Silberstein, în lipsă, la câte cinci ani de detenție.

Cu toții sunt acuzați că, în urmă cu zece ani, au pus la punct un mecanism menit să îl ajute pe Paul al României să recupereze Ferma Regală Băneasa și Pădurea Snagov, pe motiv că i-au aparținut bunicului său, deși în realitate nu avea drept de moștenire.

Odată cu aprobarea retrocedării, bunurile au ajuns în posesia lui Remus Truică și a unor interpuși ai oamenilor de afaceri israelieni. Prejudiciul în acest caz era de peste 135 milioane de lei.

Magistrații ICCJ au admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA şi de părțile civile Romsilva, Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția de Finanțe Brașov și Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Plantelor împotriva sentinţei din 27 iunie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Brașov.

Atunci, Curtea de Apel Braşov l-a condamnat pe Remus Truică la 4 ani de închisoare, iar pe Paul Philippe al României la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov. Tal Silberstein şi Benny Steinmetz au fost achitaţi.

Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Truică Remus prin prezenta decizie în pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare, pe care o sporește cu 1 an închisoare, urmând ca acesta să execute în final pedeapsa de 7 ani închisoare”, se arată în decizia de joi a ICCJ.

Potrivit sentinței, Al României Paul Philippe a fost condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare, Tal Silberstein la pedeapsa de 5 ani închisoare și Benyamin Steinmetz a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

De asemenea, Dan Andronic a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar instanța a dispus „suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Andronic Dan Cătălin, pe un termen de supraveghere de 4 ani”.

Desfășurarea cazului

Pe 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

Omul de afaceri Remus Truică a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, alături de Paul Philippe al României, acuzat de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, ambii fiind cercetaţi în arest la domiciliu. În aceeaşi cauză au fost trimiși în judecată Dan Andronic, consultant politic şi jurnalist, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, oamenii de afaceri străini Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi, dar și alte persoane.

Acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe” anunţau procurorii într-un comunicat de presă.

La acea vreme, DNA preciza  că „începând cu luna noiembrie 2006, inculpaţii Truică Remus, Roşu Robert Mihăiţă, Tal Silberstein , Benyamin Steinmetz , au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici„.

Dan Andronic, Marius Marcovici, Moshe Agavi şi Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracţional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011, adăuga DNA. „Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro”, precizează procurorii, prejudiciul total fiind estimat la 145.398.569 de euro.

(Jurnal)