Principalele modificări legislative aplicabile de la 1 ianuarie 2022

0
262

Anul 2022 vine cu unele schimbări legislative care au fost votate, promulgate și publicate în Monitorul Oficial în cursul anului trecut, dar care intră în vigoare de la începutul acestui an. De la SAF-T pentru companiile mari, la TVA redusă pentru cărți electronice și pentru locuințe sub 140.000 euro, plata CASS pentru pensiile mai mari de 4.000 lei, tichete cadou doar pentru proprii angajați și altele. 

Vă prezentăm pe scurt o parte dintre aceste modificări ale legilor care se vor aplica începând cu anul în curs:

1. Raportarea în SAF-T de la 1 ianuarie pentru marii contribuabili Începând cu 1 ianuarie, marii contribuabili vor începe raportarea SAF-T, respectiv depunerea Declarației 406. De la 1 ianuarie 2022, numărul marilor contribuabili este de 3.364.

Marii contribuabili au termene diferite. Așadar, sunt cei care știau că sunt mari și vor raporta de la 1 ianuarie și mai sunt cei care au fost introduși recent în lista ANAF, care vor începe de la jumătatea anului 2022.

Toți vor beneficia de o perioadă de grație la depunerea SAF-T: de 6 luni.

2. TVA 5% pentru cărțile electronice

Cota TVA este redusă la 5% pentru cărțile în format electronic. Este vorba despre Legea 291/2021 și se referă la manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității.

3. Statul nu ar trebui să mai ceară copii după documentele pe care le are, din 2022

Legea e publicată din noiembrie în Monitorul oficial și prevede, practic, că persoanele fizice nu vor mai alerga după diferite documente pe care statul le are deja și nu vor mai trebui să mai ofere copii după acestea.

Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor solicita entităţilor care au emis documentele, în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public.

4.Sponsorizările nu vor mai putea depăși partea din impozitul pe profit ori pe venitul micro datorat de firme pe ultimele patru trimestre

5. Pensionarii care au pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti CASS

6. TVA 5% pentru energia termică

7. TVA 5% pentru locuințe sub 140.000 euro

Persoanele fizice vor putea achiziționa cu cota redusă de TVA de 5%, pe lângă locuințele cu o valoare de maximum 450.000 lei, exclusiv TVA, și a unei singure locuințe, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizice/alte persoane fizice, a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, reprezentând echivalentul în lei a aproximativ 140.000 euro.

Se limitează aplicarea la o singură locuință achiziționată de o persoană fizică, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizice/alte persoane fizice.

8. Tichete cadou doar pentru proprii angajați

Începând cu 1 ianuarie 2022, tichetele cadou se pot acorda doar propriilor angajați. Acordarea către terți a tichetelor cadou se interzice.

(Jurnal)