Primim la Redacție: ”Aveți ceea ce meritați, domnilor polițiști!!”

0
5210

 

         Domnule Director,

         Dragă Redacție

      Vă rog, în limita spațiului de care dispuneți în ziarul dvs. să publicați cazul pe care vi-l relatez în rândurile de mai jos, pentru că giurgiuvenii trebuie să știe pe cine plătesc din banii lor, ca să fie apărați împotriva infractorilor și ”fărădelegilor”… 

“Daca nu lupți pentru ceea ce vrei atunci meriți ceea ce ai“,  acesta este unul dintre sloganurile afișate la avizierul Poliției Giurgiu,  adiacent Parcului Alei…

 Un îndemn extraordinar, un logo motivațional, un adevăr pe care cu toții îl cunoaștem, dar care, din păcate, nu se regăsește deloc în viața reală. Cu atât mai mult în rutina zilnică a polițistului român, respectiv al celui giurgiuvean.

Dacă vă mai amintiți, sub acest slogan polițiștii români își cereau, cu ceva timp în urmă, drepturile salariale și… cam atât!!

Încep prin a vă relata, cu minimul de sarcasm pe care situația mi-o permite, un incident a cărei victimă am fost chiar eu, alături de fiica mea.

Dar mai întâi l-aș parafraza pe Minulescu: ” La circ/ Un accident banal/Un acrobat/ Un salt mortal…” dar evenimentul nu s-a produs în arena unui circ, propriu-zis, deși tot ce o să vă relatez este de… tot circul!

S-a întâmplat ziua în amiaza mare, în fața market-ului ”Supeco” din Giurgiu, în decorul unei Românii care se vrea “o țară ca afară“.

Ca un simplu cetățean responsabil, al Europei Unite, am mers împreună cu fiica mea să facem oarece cumpărături necesare coșniței zilnice, la marketul de care aminteam.

Nimic extraordinar până aici. Ne-am făcut cumpărăturile și am purces către ieșirea din market.  Exact în ușa acestuia, așezați pe caldarâm, 2 indivizi  îmbrăcați destul de sărăcăcios, în schimb,  foarte vocali…

În mod ciudat, nimic din atitudinea și vorbele lor nu te determinau să crezi că ar fi fost niște simpli angelici nevoiași, cerșind, conform butadei cinematrografice: “mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește de pomană”!

Am încercat să ne vedem de drumul nostru către mașină, ignorându-i, până în momentul în care aceștia  au zarit-o pe fiica mea. Deodată au inceput sa prolifereze tot felul de obscenitati …..

Devenisera dintr-odată si mai vocali, iar timbrul vocii lor incepea sa sune destul de amenintator. Cativa barbati aflati in parcarea marketului au incercat sa îi faca sa taca si sa plece de acolo , dat fiind faptul că prin preajmă se aflau si o groaza de copii și femei. Însă  fara niciun rezultat …..

Atunci i-am solicitat fiicei mele să sune la 112 și imediat ce aceasta a facut acest lucru a început nebunia!!

Pe lângă faptul ca indivizii au devenit si mai violenți, verbal, de parca fiica mea vorbea la telefon cu o veche si draga cunostiinta de-a lor, au inceput sa ne amenințe  ca vor scoate cuțitele si ca ne vor taia …..dar si că Politia nu le va face nimic Și chiar dacă îi va ridica, se vor duce la închisoare ca la hotel!

În momentul în care operatorul ”call center” a raspuns, am trăit senzatia ca suntem protagonistele unui film prost ți ca ceea ce ni se întampla este de noaptea mintii:

Eu:Alo, ma numesc D. D. si ma aflu în parcarea market-ului Supeco! Sunt doi indivizi periculosi în fata market-ului care prolifereaza obscenitati la adresa mea si care m-au amenintat ca vor scoate cutitul si ma vor taia aici. Trimiteti, va rog, un echipaj de politie…

Operator 112 – Cum vă numiti dumneavoastra?

Eu: Tocmai ce v-am spus! Trimiteti urgent un echipaj la Supeco pentru că acesti indivizi mă amenință ca ma vor tăia!

Operator 112:  – Unde va aflați acum ??

Eu: La Supecoooooooooo!! V-am spus !

Operator 112: – Sunteti cu masina ?

Eu: Da!

Operator 112: – Ce marcă este mașina ?

Eu: Dar ce importanta are acest lucru ?! V-am spus ca sunt la Supeco si sunt amenintata cu moartea de catre doi indivizi care ,dupa aparente, par extrem de periculosi…

Operator 112: – V-au spus ca vor scoate cutitul ?

Eu: Da!!

Operator 112: – Ati vazut cutitul ????

Eu: Domnule…..dumneata crezi ca eu, în momentul in care sunt amenintata cu moartea de catre 2 indivizi, ma pot apropia de ei ca sa vad cutitul ????????!!!!!!!!!! Sau credeti ca ma pot uita sa vad asa ceva ???? Vă rog, trimiteti un echipajjjj !!!

Așa s-a derulat conversatia cu operatorul 112 !!! De Noaptea mintii !! S-au pierdut minute extrem de pretioase cu o “conversatie”  aberanta, cu operatorul 112 ….. caruia , probabil, i-ar fi fost necesare si informatii precum: “ce numar purtati la pantofi “ sau “ce ati mancat dimineata”…..

Dupa aproximativ 10 minute, ajunge si echipajul de politie …Timp în care , evident, indivizii plecasera agale în acelasi acompaniament de obscenitati si amenintari cu moartea , la maniera: “lasa ca vezi tu mai tarziu …..te gasim si te omoram…..pentru ca politia nu va face nimic !!“

Inainte de sosirea echipajului de politie, ginerele meu, venit in urma apelului pe care  l-am dat si spunandu-i ce se intampla, are prezenta de spirit si pleaca cu masina lui in cautarea indivizilor , reusind sa prinda doar unul dintre ei, pe care l-a servit, ”pe tava”, politistilor, vadit plictisiti si iritati de remarca mea, referitoare la operativitatea si promptitudinea cu care au venit .

Aceleași scuze: “suntem putine echipaje”…”eram la o alta sesizare”… !!

Ajungem la sediul politiei, hotărâte sa depunem plângere penala împotriva celor doi ….

Ajungem in acelasi timp cu echipajul de politie care il avea in “custodie” pe infractor …

Aceeasi impresie ca sunt înconjurata de o echipa de actori, intr-un film de duzină, am avut-o si atunci când infractorul, odata coborât din masina politiei, începe sa îi injure și să-i defăimeze pe politistii care îl escortau, politisti care au ramas impasibili, politisti care nu au scos nici macar un cuvânt ca sa îl potoleasca pe individ!!!

Asa cum bine stim, frica disciplineaza…Teama de a fi pedepsit te limiteaza in gesturi sau cuvinte nepotrivite… Cu atat mai mult cu cât te afli țn fața organelor de politie… În cazul de față nu s-a întâmplat asta. Cu stupoare o spun , acest individ periculos si recalcitrant se comporta ca in propria-i ograda, ca si cum nimic nu l-ar fi putut opri …..

Am depus, intr-un final,  plângerea penala, timp in care domnii investigatori precum si politistii s-au plâns necontenit de absurdul regulamentelor pe care trebuie să le respecte, regulament care îi fac sa întârzie la intervenții sau sa cada in ridicol în fata oamenilor…de insuficiența cadrelor operative si de intervenție…de modul în care ei prind infractorii, dar legea sau procurorul îi lasa în libertate și multe altele…

 Ba mai mult, polițiștii au  încercat să ne convingă ( probabil), ca ei incurajeaza cetățenii sa depuna plângeri imporiva celor care atentează la viata si pudoarea lor, dar că oamenii sunt descurajati de orele pe care trebuie sa le piarda pe la usile Politiei si de  tonele de hârtii pe care trebuie sa le completeze …

Parole, parole, parole…

…De ce spun asta? Pentru că la nici 30 de minute după ce am depus plângerea penala, în drum spre casa, l-am văzut pe infractor asezat în aceeasi pozitie, la intrarea in market-ul Supeco, ca si cum nimic nu s-ar fi intâmplat!! Individul era liber, ca pasărea cerului!!

Se afla în acelasi loc in care mă amenintase cu moartea!!

Oare, daca m-as fi dus din nou la market si m-ar fi vazut, ce s-ar fi putut întâmpla ?

Probabil urma sa fiu înjunghiata cu complicitatea Poliției române!!!!!

Domnilor politisti, ati fost defaimati si jigniti de  față cu noi de catre un infractor, fara sa schitati vreun gest sau să articulați un cuvant … Vă întreb: Când veti avea demnitatea de a protesta împotriva regulamentului si legilor pe care chiar dumneavoastra le considerați absurde?

Când veti protesta impotriva modului în care legea vă pune în situații ridicole? Cand veti protesta împotriva minimizarii propriului statut de oameni ai legii aflati în slujba comunitatii si a cetațeanului aflat în pericol? Cand veti protesta, în stradă, la fel ca atunci, cand vă cereați drepturile salariale?

În final, revin la logo-ul dumneavoastră, aflat pe acel avizier:  “Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei atunci meriți ceea ce ai!” și vă spun doar atât :

Meritați ceea ce déjà aveți, domnilor polițiști!!”

D.D. 

                                ******************

Acesta este materialul primit la redacție din partea unei giurgiuvence extrem de contrariate de atitudinea echipei de intervenții a Poliției din cadrul Inspectoratului județean, față de niște indivizi ce o amenințau cu moartea.

    Din dorința, lesne de înțeles, de a o proteja, nu i-am deconspirat femeii, identitatea. Oricum Poliția deține la acest moment plângerea acesteia.

În perioada următoare vom urmări cu atenție ce se va întâmpla în acest caz și ce măsuri se vor lua împotriva celor doi infractori.