Cu doar câteva zile în urmă, publicația noastră scria despre acuzațiile aduse de mai mulți locuitori ai comunei Frătești, conform cărora primarul localității, Marian Cărățeanu, ar pune în pericol sănătatea animalelor din comună.

Mai exact, oamenii spuneau că buldoexcavatorul aparținând Primăriei Frătești ar excava (și ar lua nisip) într-o carieră aflată la doar câțiva metri de groapa în care, în urmă cu puține luni (atunci când Pesta Porcină Africană făcea ravagii în fermele și gospodăriile localnicilor) fuseseră îngropați circa două mii de porci morți. Nisipul respectiv urma să fie utilizat la realizarea unui amestec (chișai – pământ și nisip) ce ajungea, apoi, să „asfalteze” ulițele din comună.

La solicitarea publicației noastre, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu au efectuat un control la locația indicată, răspunsul fiind următorul:

„Urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm că o echipă de inspectori din cadrul instituției noastre s-a deplasat la locația din localitatea Frătești, unde a descoperit o excavație aflată la o distanță de 100 de metri de locul în care au fost îngropați porcii bolnavi de pestă porcină africană, conform coordonatelor geografice.

S-a recomandat ca locația unde au fost îngropați porcii să fie împrejmuită conform Manualului operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, ediția IV, anul 2019. Totodată s-a recomandat ca să se evite circulația vehiculelor în zona unde au fost îngropați porcii”.

Deși cei de la DSVSA susțin că sunt 100 de metri între excavație și groapa cu porci, sătenii au alte dovezi, că măsurătorile celor de la instituția amintită nu sunt chiar exacte, trimițându-ne, cu această ocazie, o serie de imagini: 

Rămâne ca, în perioada următoare, să vedem dacă și alte instituții abilitate în sănătatea populației vor verifica temeinic dacă locația din care se excavează nisipul este sigură din punct de vedere al eventualității transmiterii unor boli.

(Jurnal)