Primăvara dezgheață doar prețurile la alimentele de bază din luna martie

0
219

Alimentele au început să se scumpească în valuri de la începutul anului. Devalorizarea leului în raport cu euro a scumpit deja produsele de import, al căror preț în rafturile supermarketurilor a crescut sensibil față de luna decembrie. Economiștii vorbesc despre un nou val de creșteri, din această lună, martie.

Și pentru că tarifele la utilități au crescut în plină iarnă, vor urma, din martie, scumpiri la carne și preparate din carne, precum și la unele lactate de producție autohtonă Există o singură certitudine după tot haosul creat de așa-zisa “revoluție fiscală”: prețurile au crescut și vor continua să crească, iar majorările de salarii și pensii vor fi absorbite în acest tăvălug al inflației. “Prețurile la combustibili au crescut cu 25% în ultimele luni, iar din ianuarie tarifele la gaze s-au majorat cu aproape 10%, la energia electrică cu până la 13%, iar la energia termică – cu peste 2%.  În plus, transportatorii au reclamat încă de acum două săptămâni că prețul rovinietei a crescut foarte mult, cu până la 85%. Toate acestea au un impact undeva între 5 și 7% la tarifele pe kilometru, iar toate mărfurile se transportă”, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSLI).,pentru Romănia Liberă

Scumpirile vor continua în ritm alert în perioada următoare, în condițiile în care leul a ajuns la cel mai jos nivel față de euro din 2012. Primele alimente ale căror prețuri vor suporta modificări sunt carnea și preparatele din porc, care, în proporție de 70%, provin din import (Spania, Ungaria, Polonia, Danemarca și Germania). Acestea vor fi urmate de carnea de vită, întrucât România produce foarte puțină vită de carne. Vor urma scumpiri și la unele produsele lactate, având în vedere că între 20 și 25% din laptele utilizat pentru procesare vine tot din afara țării, deci se plătește în euro. Această situație nu este cauzată de faptul că piața autohtonă nu ar putea oferi suficientă materie primă pentru procesatorii de lactate, ci pentru că aceștia preferă să aducă lapte din import, pretextând că este mai ieftin.