Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae BARBU, întâlnire cu ministrul de finanțe pentru elaborarea proiectului de rectificare a Bugetului de Stat pe anul 2019

0
272

Marți, 23 iulie 2019, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, alături de alți reprezentanți ai structurilor asociative din România, au participat, la sediul Ministerului Finanțelor, la o întrevedere cu Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice. Anunțul referitor la această întâlnire l-a făcut primarul Nicolae Barbu în cadrul conferinței de presă de miercuri, 24 iulie. 

Referindu-se la aspectele discutate și la concluziile întâlnirii, primarul Barbu a precizat: 

„Am ajuns la un consens, în sensul că se va calcula diferența între sumele încasate în primul trimestru al acestui an, ca urmare a aplicării cotei de 41,75% din Impozitul pe Venituri, față de 60%. De asemenea, sumele cuvenite fiecărui UAT (n.r. – Unitate Administrativ Teritorială) urmează să fie diminuate cu 50% din disponibilul existent la șase luni, în bugetul secțiunii de funcționare. Ce este important, este faptul că se vor avea în vedere sumele prevăzute a fi trecute în cadrul secțiunii de dezvoltare pentru susținerea diferitelor proiecte (finanțare PNDL sau fonduri europene)”, spunea primarul municipiului Giurgiu. 

De asemenea, edilul a mai precizat că sumele rămase din aceste diferențe se vor distribui pentru acoperirea unui nivel al veniturilor de minim 1000 de lei/locuitor acolo unde aceste sume nu sunt acoperite, dar și pentru acoperirea necesarului cheltuielilor de funcționare pentru fiecare UAT până la sfârșitul acestui an. 

„Pentru acoperirea cheltuielilor necesare protecției sociale s-a convenit ca la nivelul ministerului să se analizeze situația la șase luni și să se acopere, în concordanță cu sumele cheltuite pe primul semestru, sumele necesare pentru semestrul al doilea în procent de 90%, restul revenind fiecărei UAT.

În luna octombrie, va avea loc o nouă rectificare bugetară, prilej cu care se vor regla și o serie de alte probleme ce vor apărea luându-se în considerere asigurarea acoperirii cheltuielilor de funcționare necesare fiecărei UAT.

Având în vedere că pe parcurs au existat o serie de discuții privind construcția bugetară pentru anul 2020, ministrul Teodorovici a propus ca în luna august să se realizeze întâlniri săptămânale pentru a definitiva condițiile în care se va realiza finanțarea autorităților publice locale în 2020.

Din această perspectivă AMR a solicitat reluarea discuțiilor pe Codul Finanțelor Publice Locale prin care să se concretizeze propunerile deja existente și care vizează mai multe probleme cu care APL se confruntă în această perioadă”, a mai precizat, în aceeași conferință de presă, primarul Nicolae Barbu.