La nivelul întregii ţări, primarii – mai ales cei ai municipiilor reşedinţă de judeţ – se confruntă cu o situaţie gravă: nu mai sunt fonduri pentru investiţii sau pentru achitarea unor cheltuieli de funcţionare. Nici Primăria Municipiului Giurgiu nu face excepţie, primarul Nicolae Barbu spunând, în cadrul conferinţei de presă de astăzi, 5 decembrie, că deficitul bugetar al Primăriei este de aproape o sută de miliarde de lei vechi!
„Nu am ieşit, până acum, să mă plâng de situaţia grea în care ne aflăm, dar am ajuns la capătul puterilor. Nu mai pot sta cu mâna întinsă către cei care ar trebui să ne dea bani, sume care, de altfel, ne-au tot fost promise şi nu au ajuns la noi. Avem un deficit de o sută de miliarde de lei vechi, ceea ce nu este deloc de neglijat. Am aşteptat şi rectificarea bugetară din luna noiembrie, am sperat în sumele de bani promise dar Ministerul Finanţelor ne-a tratat pe noi, toţi primarii, cu indiferenţă!”, spunea edilul municipiului.
Pe scurt, acesta a prezentat situaţia gravă în care se află primăriile din ţară: au fost luaţi de la toate administraţiile locale pentru echilibrarea bugetului naţional, cu promisiunea fermă a Ministerului Finanţelor că aceste sume se vor regăsi în rectificările bugetare din lunile august şi noiembrie.
„Dar, în locul acestor sume, am primit un mare zero, şi acela tăiat în două! Am încercat să discutăm cu reprezentanţii Finanţelor, să le explicăm faptul că aceste întârzieri înseamnă deficit bugetar imens pentru noi, ca administraţie, dar…răspunsul pe care l-am primit a fost unul care ne-a lăsat perplex şi…fără bani! Ni s-a spus că de fapt promisiunea a fost pentru suma primită la începutul lui 2017, nu pentru tot anul 2017…Doar că aceleaşi promisiuni le-am primit şi în 2017 pentru 2016, şi cu aceleaşi rezultate. Din cele cinci miliarde luate de la UAT-uri la închiderea bugetului anul trecut, nu s-a mai primit, la rectificare, decât în luna august, un miliard…şi cam atât! Am crezut că sunt eu în vreo eroare, aşa că am luat şi am citit Legea Bugetului, în care se stipulează clar: 17,25% se constituie într-un cont la dispoziţia Direcţiei Finanţelor Publice. Din această sumă, 27% revin Consiliului Judeţean, pentru asigurarea unui minimum de funcţionare (suma înseamnă numărul locuitorilor judeţului înmulţit cu 250 lei), precum şi un fond la dispoziţia Consiliului Judeţean, care reprezintă numărul locuitorilor judeţului înmulţit cu 25 de lei, pentru achitarea arieratelor la primării. Diferenţa rămasă se utilizează pentru echilibrarea bugetelor locale în vederea asigurării funcţionării (750 lei/locuitor). Municipiului Giurgiu i-ar fi revenit 505 miliarde, dar…am primit doar 38! Aşa că, faţă de totalul de circa 491 de miliarde, cât a fost bugetul anului 2017, anul acesta am primit doar 400 de miliarde, cu o sută de miliarde mai puţin decât era normal!”, mai explică primarul Barbu.
În consecinţă, edilul municipiului a anunţat că a transmis informări către Ministerul Finanţelor, către Consiliul Judeţean, către Prefectură, inclusiv către organizaţiile judeţene şi naţională a PSD.
„Aştept răspuns, atât eu, cât şi colegii din ţară. Cei care ne conduc trebuie să înţeleagă că nu poţi face administraţie cu mâna întinsă, sperând şi aşteptând ceva ce, în mod legal, trebuie să îţi parvină ţie. Ne aflăm în situaţia în care avem întârzieri chiar şi mai mari de 90 de zile, la achitarea diverselor servicii”, mai spunea primarul Nicolae Barbu.
Singura speranţă a edililor aflaţi în aceeaşi situaţie cu primarul municipiului Giurgiu o constituie Fondul de rezervă al Guvernului. Dacă nici de acolo nu vor fi deblocate sumele de bani necesare revenirii pe linia de plutire, primarul Nicolae Barbu a declarat că, alături de ceilalţi primari, se va adresa instanţelor de judecată, acţionând atât împotriva Ministerului Finanţelor, cât şi a Consiliului Judeţean.
(A. L.)