Primarul Marian BĂLAN a reuşit să facă din comuna VEDEA o localitate cu oameni muncitori şi statornici

0
835

vedea-1Vedea, o comună  aflată la marginea judeţului, la graniţa cu   oraşul Ruse (Bulgaria), este un loc în care deşi  mulţi au căzut  pradă în ultimul deceniu, ispitei locurilor de muncă în străinătate, oamenii sunt destul de statornici după cum ne declara primarul localităţii, Marian Bălan. Acest lucru este confirmat şi de recensământul efectuat în 2011, când populaţia comunei număra 3.108  de suflete, în scădere faţă de recensământul anterior (2002),  cu doar  puţin peste 100 de persoane în comună spune primarul. Oamenii au găsit de lucru aici. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că  în comună funcţionează nu mai puţin de 32 de societăţi – ne mai spunea  primarul Marian Bălan, ce gestionează de aproape un deceniu această aşezare. Locuitorii locului se mândresc de faptul că localitatea Parapani, ce din 1872 se numeşte Arsache (după numele proprietarului de atunci al moşiei, doctorul şi omul politic Apostol Arsache) i-a făcut celebri, mulţi autori de carte scriind pagini elogioase despre pitorescul ei.

Evident că primarul comunei doreşte să rezolve cât mai repede problemele cu care se confruntă zilnic cetăţenii,  cele trei atribute ale civilizaţiei: infrastructura (asfaltarea drumurilor), canalizarea şi apa curentă în fiecare gospodărie.  Sunt destui care vin însă în comuna Vedea, atraşi de cele  câteva obiective incluse în lista monumentelor istorice din judeţul Giurgiu : un sit arheologic aflat la 500–700 m vest de sat, şi care cuprinde urme de aşezări din secolul al IV-lea e.n. şi din Evul Mediu Timpuriu (cultura Dridu),  biserica „Sfântul Pantelimon” (1845) şi conacul Apostol Arsache (1820), astăzi Primărie.

Într-una din ediţiile viitoare ale publicaţiei noastre vă vom prezenta şi câteva din realizările actuale ale Primăriei Vedea, respectiv ale primarului Marian Bălan, o gazdă perfectă pentru orice străin ce îşi caută o clipă de răgaz pe aceste locuri. 

(Florian TINCU)