AcasăActualitatePrimarul comunei Stănești, Dănuț Mitrea, vrea să conecteze comunitatea la confortul rural...

Primarul comunei Stănești, Dănuț Mitrea, vrea să conecteze comunitatea la confortul rural european (Galerie FOTO)

Așa cum vă promiteam, la ultima noastră vizită în comuna Stănești, ne-am reîntors zilele acestea pentru a urmări lucrările de asfaltare începute de puțină vreme de către primarul localității, Mitrea Dănuț Petrișor.

Comuna asta nu a avut un metru de asfalt…Toate erau numai drumuri de pământ…Se muncea în cizme de cauciuc …– ne spunea primul edil al comunei. Ba chiar administratorii puținelor magazine comerciale din comună făceau glume spunându-mi că le-am făcut un mare rău, asfaltând, căci nu mai au cui să vândă cizme…

Cu mai bine de o săptămână în urmă primarul Mitrea și-a suflecat mânecile și s-a apucat de treabă, încurajat mai ales de vremea frumoasă de afară.

Am început curățenia de primăvară încă de pe acum… Am toaletat copacii și am pregătit terenul pentru proiectele pe care le avem în  acest an. Profitând de  temperaturile de peste 18 grade, am demarat lucrările de asfaltare a 9 străzi, pe o lungime de 3 kilometri, în  satul Stănești. Tot în primăvara asta încep asfaltarea în satele Bălanu și Ghizdaru – ne mai spunea primarul Dănuț Mitrea pe un ton în care se ghicea satisfacția unor împliniri demult așteptate.

Și cum vă spuneam, concomitent cu asta am început și toaletarea copacilor pe Drumul Comunal (DC) 117, înainte de a da în floare, cu o firmă de întreținere spații verzi. Ulterior masa lemnoasă va fi împărțită, așa după cum am făcut-o întotdeauna, familiilor nevoiașe din comună, familii care mă vor ajuta la curățenie pe locul în care au avut loc tăierile…

Primul edil ne spunea că toate aceste realizări din această perioadă se vor adăuga  celorlaltor din cadrul mandatului său.

Am reușit să ridic și o școală nouă cu care mă mândresc… Mai am un proiect ce a fost aprobat pentru canalizare, pe cele două sate, prevăzută, așa cum vă declaram la anterioara noastră discuție, cu o stație de epurare.

Mai am și proiectul cu apă curentă, apă potabilă, cum vă spuneam tot data trecută, prin ADI-ul Voluntari…

Primarul Mitrea ne mai spunea că o mare problemă este cea a gospodăriilor rămase pustii.

Au murit multe persoane… Nici copiii și nici nepoții nu au mai dorit să se întoarcă în sat. Deși am făcut tot felul de adrese, foarte puțini s-au mai întors… În acest context multe din terenuri au rămas îmburuienate, populate cu boscheți, iar eu am fonduri extrem de limitate pentru salubrizare,  pentru un asemenea volum de lucrări. De abia reușesc să curăț zonele centrale ale comunei, și nicidecum să iau fiecare gospodărie în parte… De exemplu este un sector spre Ghizdaru  foarte bine amenajat. Facem trotuare, plantez tei, dar ce folos, că din 50 de gospodării, doar 25 mai sunt locuite, restul sunt părăsite

L-am întrebat pe primul edil care este totuși cauza pentru care tentația celor de la oraș de a-și ridica sau a cumpăra terenuri și case aici, folosindu-le ca locuințe de vacanță, este destul de mică, ținând cont de faptul că prețurile sunt destul de scăzute și cunoscând totodată faptul că bucureștenii sunt tot mai atrași de casele de weekend, Stăneștiul aflându-se destul de aproape de Capitală.

Singurul sat populat, ca terenuri intravilane, având însă un preț foarte mare pe mp. este satul Bălanu. Poate și pentru că e situat la doar 2 kilometri de Giurgiu, este traversat de un drum județean și  asfaltat în proporție  de 60%, urmând ca în primăvara asta să continui lucrările ,  adăugând alți 20% , râmânând ulterior de realizat doar câteva  străzi laterale.

Aici, așa cum vă spuneam, metrul pătrat este mai scump decât în celelalte sate: Oncești, Stănești…De ce? Mulți dintre cei care stau la oraș și s-au săturat de apartamente, aleg acest loc. Așa se face că satul este astăzi plin de case ale unor polițiști de frontieră, procurori, polițiști din Inspectorat… Ba chiar primarul din Giurgiu are o casă la Bălanu, cu o curte foarte frumoasă. Așa se face că în această localitate nu prea mai sunt terenuri virane, sau locuințe nelocuite. Unii au început să vină și să își ridice chiar case de locuit, nu numai de vacanță – ne mai spunea primarul Dănuț Mitrea.

De data aceasta ne-am oprit la acest punct al dialogului nostru, pe seama lucrărilor din comună, urmând ca peste ceva timp să continuăm să vă prezentăm alte și alte realizări din  mandatul acestui om gospodar, plin de ambiție, hotărât – așa cum ne mărturisea – să conecteze comuna Stănești la coordonatele rurale ale Europei.

(Florian TINCU)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
40 %
1.8kmh
1 %
joi
23 °
vin
32 °
sâm
21 °
Dum
21 °
lun
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com