Suma de 1,34 miliarde de lei a fost alocată de Executiv către toate unitățile administrativ-teritoriale care au solicitat bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru acoperirea unor cheltuieli urgente. Alte unități administrativ-teritoriale, afectate de calamități, au primit 20 de milioane de lei.

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a afirmat că, în ședința de Guvern de joi, a fost adoptată o hotărâre care prevede alocarea, pentru unele unități administrativ-teritoriale aflate în dificultate ca urmare a producerii unor calamități, a sumei de 20 de milioane de lei, din fondul de intervenții aflat la dispoziția Guvernului.

Totodată, a fost aprobată o hotărâre de Guvern pentru alocarea sumei de 1,34 miliarde de lei, pentru acoperirea unor nevoi urgente, pentru toate unitățile administrativ-teritoriale care au solicitat alocarea de sume din fondul de rezervă.

„Este vorba despre un efect al rectificării bugetare recent adoptate și care în urma fondurilor alocate pentru echilibrarea cheltuielilor la nivelul unor unități administrativ-teritoriale au existat solicitări pentru alocarea de sume din fondul de rezervă al Guvernului pentru acoperirea cheltuielilor urgente. Este o sumă importantă alocată către toate unitățile administrativ-teritoriale care au făcut solicitări de alocare de bani din fondul de rezervă al Guvernului, este o alocare care nu discriminează în niciun fel, o alocare echilibrată la nivelul județelor din România, în funcție de mărimea acestora, și pentru acoperirea cheltuielilor atât pentru începerea anului școlar – asa cum am observat cu toții sunt numeroase achiziții pe care primăriile trebuie să le facă în acest moment, fie că vorbim despre tablete, laptop-uri, materiale sanitare, achiziții care ulterior pot fi decontate din fonduri europene. De asemenea, este nevoie pentru unele unități administrativ-teritoriale pentru acoperirea cheltuielilor efectuate în aceasta perioada atât ca efect al carantinării și izolării unor persoane la domiciliu”, a explicat Dancă.

El a spus că această „echilibrare” vine să compenseze și reducerea de venituri suferită de multe primării ca urmare a întreruperii unor activități economice ale agenților economici și deci a reducerii încasărilor de impozite și taxe locale.

Totodată, alocarea s-a făcut pentru continuarea unor proiecte de investiții.