Primarii – membri ai AMR – au anunțat că vor să dea năvală peste premierul Dăncilă, la Guvern,deoarece n-au primit niciun răspuns, până în ora 12, din partea ministrului de Finanțe, în ce privește bugetul pe 2019.

Edilii vor merge astăzi la sediul Guvernului pentru a avea o discuție cu premierul Dăncilă. Aceștia sunt nemulțumiți de banii dați de Executiv. Printre aceștia se află și primarul Municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

„Dacă nu ne răspund așa cum s-au angajat, adică nu și-au respectat angajamentul, noi mergem la Guvern pentru că vrem să vorbim cu dna prim ministru Viorica Dăncilă. În consecință, ne vom deplasa acolo. Mai multe detalii le vom discuta la Guvern. Noi ne vom deplasa acolo. Dacă veți veni acolo, ne va face plăcere să discutăm”, a spus primarul Sectorului 3 Robert Negoiță, conform stiripesurse.ro.

„Este regretabil că un Guvern care își asumă în fața primarilor că până la ora 12 vor primi un punct de vedere, iar astăzi la ora 12 Guvernul nu poate să transmită un punct de vedere, ne confirmă faptul că este adevărat ce am spus noi. Bugetul de stat trebuia să se închidă. Presiunea noastră face ca dânșii să-și recalculeze cifrele și se confirmă că se dorește să se ia din banii cetățenilor pentru a se realiza bugetul de stat. Facem apel la primarii din România să ne coordonăm activitatea, pentru că din acest moment lupta este pentru fiecare oraș și pentru fiecare cetățean din această țară”, a spus și Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

În nenumărate rânduri, chiar și edilul municipiului nostru, Nicolae Barbu, și-a manifestat nemulțumirea cu privire la modalitatea de împărțire a bugetului, și, mai ales, că guvernanții nu și-au ținut, în ultimii ani, promisiunile cu privire la alocările bugetare. 

Protestul a venit după ce, în urmă cu două zile, Asociația Municipiilor din România dăduse publicității un comunicat, semnat de toți membrii, în care erau expuse principalele nemulțumiri și revendicări ale edililor de municipii.

„Primarii de municipii au înregistrat astăzi, 28 ianuarie 2019, la Guvernul României si la Ministerul Finanțelor Publice o solicitare prin care cer de urgență o întâlnire cu Prim-ministrul Viorica Dăncilă și cu Ministrul Finațelor Publice Eugen Teodorovici, pentru discuții privind Legea bugetului de stat pe anul 2019.

Asociația Municipiilor din România îi invită pe reprezentanții Guvernului să participle la reuniunea Comitetului Director al AMR care va avea loc marti, 29 ianuarie 2019, ora 15:00 la sediul Asociației din str. Matei Basarab nr. 63, Sector 3.

GUVERNUL ROMÂNIEI
Doamnei Vasilica-Viorica DĂNCILĂ, Prim-ministru

Spre știință:

MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE
Domnului Eugen Orlando TEODOROVICI, Ministrul finanţelor publice

Stimată doamnă Prim-ministru,

Având în vedere discuțiile din spatiul public legate de prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2019, Asociația Municipiilor din România a decis convocarea Comitetului Director al AMR pentru data de marti, 29 ianuarie 2019,ora 15:00 la sediul AMR din str. Matei Basarab nr.63,Sector 3 , ședință la care vă adresăm invitația să participați.

In semestrul II din anul 2018 , dar si in luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului.

Este pentru prima oară in istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate , astfel incat la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală.

Ne aflăm acum la sfârșitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deși, aflăm din presă că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c.

Tot din surse neoficiale sunt și speculatiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 :

– 20% la bugetul local al judeţului;
– 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.
– 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, față de procentul de 20% solicitat.

Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, considerăm, stimată doamnă Prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale.

Având în vedere că până în prezent nu există nicio informație oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă Prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu Dvs. pentru discutarea cotelor din IV ce urmeaza a fi alocate UAT si a alocărilor bugetare de care depinde dezvoltarea comunităților urbane în următorii ani , astfel, va invitam să vă alăturați primarilor de municipii, marți, 29 ianuarie 2019, începând cu ora 15, str. Matei Basarab nr. 63 la reuniunea CD al AMR.

Asigurându-vă de întreaga noastră considerație,

În numele Comitetului Director al AMR,

Robert Sorin NEGOIȚĂ,

Președinte AMR

Primarul Sectorului 3, București

Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România”, se arată într-un comunicat al Asociației Municipiilor din România.