Politicianul Giorgi Arveladze, fostul şef al Cancelariei preşedintelui Miheil Saakașvili și actor important în Revoluția din 2003, ce a pus capăt influenței sovietice din Georgia, a vorbit cu echipa de jurnaliști de la ”Libertatea” în vama Ruse-Giurgiu.

Acesta spunea că după ce-și va lăsa familia în Turcia,  vrea să se întoarcă în Ucraina, unde locuiește de zece ani, ca să se înroleze în armată.

Soția sa, Anastasia  spunea la rândul ei că ţine legătura cu mai multe grupuri de voluntari, pentru a coordona transporturi de ajutoare înspre Kiev. În timp ce Giorgi citea aplicaţia Telegram despre evoluţia războiului în capitala ucraineană ceilalți membri ai  familiei sale au rămas în maşină.

Plănuiesc să meargă în Turcia, pentru a fi în siguranţă. De acolo, Giorgi se va întoarce pe front – după cum mărturisea.  Vrea să lupte pentru Ucraina, dar, mai ales, vrea să lupte împotriva ruşilor. Pentru el, nu e prima dată când pleacă dintr-o ţară atacată de Rusia.

„Am fost parlamentar în Georgia, ministrul economiei şi şeful Cabinetului preşedintelui Saakașvili. Deşi în 2007 mi-am încheiat cariera politică, un an mai târziu, în 2008, în timpul războiului, eram încă foarte apropiat de preşedinte. Eram cu el atunci când ruşii ne-au atacat. Mi-am evacuat familia din Tbilisi (capitala Georgiei, n.r.) pentru a putea lupta la apărarea oraşului“, spunea , pentru Libertatea, Giorgi Arveladze.

 După ce-şi va duce familia la adăpost, Giorgi Arveladze spune că se va întoarce în Kiev şi va lupta cu arma în mână împotriva invadatorilor ruşi. „Atunci când Putin a atacat Georgia, lumea nu prea a înţeles ce se întâmpla. Noi îi avertizam pe toţi că, dacă vor accepta asta, dacă-l vor lăsa în pace, următoarea ţintă va fi Ucraina. Apoi, Polonia, statele baltice, Europa. Omul ăsta e un monstru! Este Adolf Hitler al zilelor noastre. Şi noi toţi trebuie să îl oprim. Avem acest monstru teribil care stă deasupra noastră şi care vrea să ne distrugă, să ne omoare, să ne ia libertatea şi nu vom lăsa se întâmple asta“, spunea Giorgi Arveladze.

Fostul politician georgian e încrezător că frontul din Ucraina va însemna sfârşitul politic al lui Vladimir Putin, aşa că e dispus să facă tot ce poate pentru a contribui la înfrângerea liderului rus.

 A fost şeful Administraţiei Prezidenţiale a lui Miheil Saakașvili, a fost parlamentar şi secretar-general al Partidului Mişcarea Națională Unită. Este un apropiat al fostului preşedinte georgian, alături de care a fost unul dintre principalii actori ai Revoluţiei Rozelor, în noiembrie 2003, care a marcat sfârșitul erei sovietice în țara cu nici 4 milioane de locuitori.  Prietenia cu Saakașvilii şi faptul că luptau pentru acelaşi scop l-au adus şi în poziţia de a coordona campania pentru alegerile prezidenţiale.

În 2012, Giorgi Arveladze s-a mutat în Ucraina, alături de soţia sa. Au locuit mai întâi la Doneţk, iar apoi în Kiev. În Capitala ucraineană s-a remarcat, în 2014, ca membru al partidului fostului premier Iulia Timoşenko, care l-a prezentat drept un „reprezentant al guvernului reformist georgian“.

 Pentru el, nu e prima dată când pleacă dintr-o ţară atacată de Rusia. „Am fost parlamentar în Georgia, ministrul economiei şi şeful Cabinetului preşedintelui Saakașvili. Deşi în 2007 mi-am încheiat cariera politică, un an mai târziu, în 2008, în timpul războiului, eram încă foarte apropiat de preşedinte. Eram cu el atunci când ruşii ne-au atacat. Mi-am evacuat familia din Tbilisi (capitala Georgiei, n.r.) pentru a putea lupta la apărarea oraşului“, explică, pentru Libertatea, Giorgi Arveladze.

Surse: Libertatea