De câteva zile, în Giurgiu, prețul pâinii a crescut. La unul din centrele de pâine din Municipiu bagheta de 1 leu s-a făcut 1,5 lei în timp ce covrigii cu mac sau susan au ajuns la același preț.

Altfel spus, românii consumă acum covrigii la preț de franzelă! Întrebați de ce s-a produs această majorare substanțială, producătorii de pâine din Giurgiu ne-au spus că de ceva timp s-a scumpit făina.

Și pentru că în România nimic nu este întâmplător în aceeași perioadă Ferma de cereale Agricost a ajuns pe mâna arabilor de la Al Dahra cu sediul în Abu Dhabi.

De precizat că Agricost este cea mai mare fermă de cereale din România,  după suprafaţă cultivată, într-o tranzacţie estimată de la peste 200 mil. euro, potrivit surselor din piaţă. Agricost exploatează în prezent 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei, pâmânt luat arendat de la Agenţia Domeniile Statului (ADS). De precizat că Al Dahra este o companie din Abu Dhabi, ce face parte din holdingul Al Ain, fondat de Alteţea Sa Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan.

Al Dahra are activităţi în agricultură – cultivarea cerealelor, producţia şi tradingul acestora, având două divizii – de hrană pentru animale şi pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume. Al Dahra are afaceri anuale de peste 1 mld. dolari.

Iată cum încet încet probabil arabii vor impune și prețul pâinii în România.

(Jurnal)