Liberalul Dan Motreanu, susține ca tinerii să nu mai fie nevoiți să părăsească țara, în căutarea unui loc de muncă și să se specializeze acasă. Totodată, agenții economici din țara noastră au nevoie forță de muncă calificată în diferite domenii. Școlile profesionale și dobândirea unei meserii oferă șansa reală a locurilor de muncă sigure și bine plătite în toată Europa, nu doar în România.

Sistemul de învățământ dual este înscris în sistemul de stat gratuit, fiind susținut de Ministerul Educației Naționale. Tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază, față de programele obișnuite ale ministerului, și de un sistem bursier privat.

Învățământul dual permite elevilor înscriși la o școală profesională de stat să își formeze cunoștințele practice în mediul real de muncă oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competențele elevului, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieții profesionale.

Președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, se declară un susținător al învățământului profesional în sistem dual:

Întotdeauna am susținut că învățământul dual este cea mai bună formă de organizare a învățământului profesional. Sumele generoase din PNRR trebuie utilizate inteligent și eficient. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate care să consolideze învățământul dual. Aceasta se va realiza când vom avea rute diversificate și deschise: acei tineri din învățământul dual să aibă șansa să își continue studiile la nivel universitar.

În ceea ce privește județul Giurgiu, de anul acesta la Liceului Tehnologic „Ion Barbu” s-a înfiinţat o clasă cu profil textil începând cu anul şcolar, în parteneriat cu o firmă în domeniu. S-au format și alte clase de învățământ dual în parteneriat cu mediul de afaceri, dar avem, din nou, și clase de învățământ profesional. Județul Giurgiu era alături de Teleorman și Vrancea, singurele din România fără clase de învățământ dual. Obiectivul il constituie formarea elevilor pentru viitoare meserii cerute de mediul de afaceri. Continuăm pe această linie, având ca obiectiv adaptarea învățământului profesional la cerințele pieții muncii. Orice tânăr care învață o meserie își poate asigura un viitor mai bun și integrarea lui pe piața muncii este un câștig pentru societate”.

(Președinte PNL Giurgiu, Dan MOTREANU)