Întrebat cum vede situația la acest moment privind măsurile luate față de cantitățile de grâne ucrainene intrate în țară, Președintele IMM Giurgiu și totodată unul dintre importanții fermieri giurgiuveni, Gheorghe Cireap, ne-a făcut o scurtă declarație:
”În problema în cauză, capacitatea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), respectiv a ministrului Petre Daea este limitată. Vorba lui: ”Politicile comerciale în UE țin de competenta și inițiativa Comisiei europene”.
Sigur că aceste politici pot fi influențate de Consiliul de miniștri ai agriculturii din Statele membre și de Consiliul european al șefilor de state. Se pare că aici n-au funcționat lucrurile până în momentul în care criza generată de supraaglomerarea pieței cu produse agricole ucrainene a erupt în forme mai violente.
Ministrul Daea poate acum, cel mult, printr-o negociere directă cu responsabilii ucraineni, să tempereze și să gestioneze mai bine fluxul de mărfuri dinspre țara vecină. A crede că într o situație de criză, de asemenea proporții precum cea la care asistăm, prin războiul Rusiei asupra Ucrainei și punerea sub semnul întrebării a existentei acestui stat, de a cărui libertate depinde inclusiv libertatea și suveranitatea statului nostru, pot să meargă lucrurile la fel ca într-o situație normală, este o eroare!
Războiul le pune vecinilor noștri viața și libertatea în mare primejdie, iar nouă, deocamdată ne afectează buzunarul. Că lucrurile puteau fi gestionate mai bine, probabil că da…
Asta înseamnă în primul rând o abordare strategică, proactivă. Știm că, inclusiv cu agricultura, acționăm într-un mediu foarte competitiv care ține de piața unică, dar și de economia agricolă a vecinilor noștri, ucraineni și ruși, care fac dovada unei creșteri a randamentelor la producția agricolă, pe care nu le mai putem neglija.
Dacă vrem să ne menținem și să creștem competitivitatea sectorului agricol trebuie construite strategii și asigurate resursele pentru dezvoltarea sectorului zootehnic, pentru creșterea sectorului de procesare, pentru reabilitarea irigațiilor, dezvoltarea și creșterea contribuției cercetării agricole la valoarea adăugată în agricultură, susținerea dezvoltării rurale, a opririi fenomenului de îmbătrânire demografică.
Operaționalizarea unor asemenea obiective și urmărirea lor printr-o politică în stare să transceandă intereselor conjuncturale ale diverselor grupuri de interese, ar asigura realizarea potențialului acestui sector și capacitatea de reziliență a Agriculturii și a fermierilor, în situații de criză” – a mai declarat Președintele IMM Giurgiu, fermierul Gheorghe CIREAP.
(Jurnal)