Președintele ar vrea alegeri anticipate, partidele de Opoziție au propria agendă

0
164

Președintele PNL, Ludovic Orban, și liderul Pro România, Victor Ponta, au anunțat că vor să își asume guvernarea.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că dorește instalarea unui Executiv cu un mandat foarte clar, până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent dacă acestea vor avea loc la termen sau anticipat: „Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta însă nu se poate face decât dacă există un consens al formațiunilor parlamentare actuale.”

Doar USR se declara deja în favoarea acestei variante. Dan Barna susține că votul dat pentru adoptarea moțiunii de cenzură nu a fost unul „împotriva lui Dăncilă ca să vină Ponta la putere”, ci a fost unul pentru „rezolvarea crizei”. Liderul USR spune că soluția, în acest moment, o reprezintă declanșarea alegerilor anticipate.

Liderul liberal Ludovic Orban vrea să își asume funcția de premier, dar păstrează încă misterul asupra strategiei pe care partidul o va prezenta mâine la consultările cu președintele.

În schimb, liderul Pro România, Victor Ponta, țintește guvernarea împreună cu foștii colegi din PSD.

Social-democrații vor merge mâine la consultările cu președintele, dar nu vor face nicio propunere de premier.

Și pentru instalarea unui nou guvern este nevoie de votul a cel puțin 233 de parlamentari, ca și în cazul adoptării moțiunii de cenzură.

(Jurnal)