refugiatColegii noştri jurnalişti, de la EurActiv.ro,  au realizat recent un interviu cu unul dintre refugiaţii cazaţi în Centrul de Asistenţă pentru Solicitanţii de Azil din Giurgiu  ce îşi are sediul în şoseaua Sloboziei.

Mahmoud este un refugiat sirian, ce lucrează în prezent  într-o unitate de patiserie din Municipiul Giurgiu. Povestea lui este la fel de cutremurătoare ca şi celorlalţi adăpostiţi în acest Centru. În rândurile de mai jos vă redăm postea acestui tânăr, realizată de jurnaliştii site-ului numit mai sus.

Un frate a fugit în Turcia, doi în Liban, Mahmoud e singurul care a ajuns în Europa. A venit dintr-o tabără din Grecia, unde a completat câteva formulare pentru continuarea studiilor. În ţara sa, a studiat engleza, la universitate.

Mahmoud a plecat, împreună cu alţi sirieni, în căutarea unui colţ de lume liniştit, fără bombe, fără capete tăiate şi fără reguli greu de înţeles. Refugiat în altă ţară înseamnă pentru ei o teamă continuă pentru ziua de mâine pe un teren unde nimic nu e ca acasă. Pentru cei care au fugit din calea bombelor singurul lucru pozitiv e că au găsit o ţară liniştită. Şi, pentru cei norocoşi, şi un loc de muncă.

Familia lui Mahmoud e risipită în mai multe ţări. Unii în Liban, alţii în Turcia. Numai el a ajuns în Europa. Cu greu a ajuns în Grecia, iar acolo a fost găsit de poliţişti. A stat aproape un an într-o tabără de refugiaţi, dar România i-a oferit o casă şi un loc de muncă. Cu el mai sunt încă patru sirieni, fiecare cu povestea lui, deloc de invidiat.

Au fost aleşi de România… o firmă le-a dat un loc de muncă în panificaţie. Sunt recunoscători pentru tot ce au primit la Giurgiu şi nu ar da acum România pe nicio ţară din vestul Europei. Şefa lor spune că nu a întâlnit de zeci de ani angajaţi mai serioşi, mai harnici şi punctuali ca cei cinci sirieni care pregătesc dulciuri pentru români.

Mahmoud spune că românii sunt foarte buni, dar cel mai mult îi datorează Florentinei Tincu, reprezentanta Jesuit Refugee Service (JRS), cea care se ocupă de zeci de refugiaţi ajunşi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Giurgiu,  care le este şi soră şi mamă, de fiecare dată când au nevoie.

Este foarte greu pentru refugiaţi să îşi găsească un loc de muncă din cauza barierei lingvistice. Dar Mahmoud şi prietenii lui au arătat că nimic nu este atât de greu. Trebuie doar să îţi doreşti. Mai ai nevoie însă şi de un dram de noroc.

O poveste de viaţă ce sperăm că va schimba optica unor giurgiuveni care atunci când se vorbeşte despre refugiaţi nu văd altceva decât terorişti gata să arunce un oraş întreg în aer. Oameni la fel ca şi noi, care ascund însă drame pe care puţini dintre noi le-ar fi putut face faţă. Fiinţe ale nimănui ce speră că o pot lua de la început  aici, în România.

(Jurnal)

 

4 COMENTARII

 1. Asta e un caz fericit, pt. ca omul are Mai multa educatie si bunavointa. Dar ceilalti?! Presentati-i si pe ceilalti refugiati ca sa ne Convingeti! Nu ne Mai manipulati prezentandu-ne doar cazurile care va convin sa le folositi ca propaganda Ieftina. Cati Sunt adusi, cati vor Urma a fi adusi, Ce lucreaza Fiecare? Cat ii tineti in centre, Ce Se intampla cu ei dupa, Ce aveti de Gand sa faceti cu ei cand NU Vor Mai fi bani publici sa-i tineti …pe cei neintegrati cine si pana cand ii vor tine in spinare cetatenii romani platitori de impozite? Asta vrem sa ne spuneti lingailor neomarxisti, care pt. Niste bani in plus sunteti in stare sa va vindeti si Mamele!

 2. Prejudecatile, lipsa de informatie, ignoranta sunt din pacate domnule Irinel ceea ce va caracterizeaza. Refugiații nu va consuma banul public, sumele alocate sunt distribuite din fondurile europene si de la alte organizatii. Banul public este furat de politicienii de rahat pe care ii votati. Refugiatii ca si orice alta categorie de oameni sunt si buni si rai,. Daca romanii nostri care pleaca cu milioanele ar intalni specimene ca dumneata, probabil ca ne-ar inchide granitele. Uitati-va mai intai in curtea Romaniei, vedeti cati minoritari fara o clasa aveti care va sfideaza prin luxul si banii nemunciti afisați, cate miliare au furat politicienii, cati handicapati aveti fara niciun handicap, cati asistati sociali, care in realitate sunt niste putori, cate curve si prosti conduc institutiile statului

  • Banii de la Bruxelles sunt tot bani publici. NIMIC NU CADE DIN CER! Si la fondurile publice UE contirbuie cetatenii romani (si europeni). Eu nu am votat nici un politician pt. ca n-am avut cum. Asa ca nu mai fa presupuneri ca habar n-ai. Sunt in strainatate de 17 ani, specimenule neomarxist progresist, care pt. cativa bani in plus esti in stare de orice! iti place ce fuse doar alaltaieri la Manchester?! Si teroristul care a pus bomba era cetatean britanic de origine libiana, nascut crescut in UK! Indiferent ce educatie primesc acesti indivizi au doar tampeniile lor in cap. Sunteti orbi toti doar pentru bani?!~ Am ajuns din cauza asta sa imi fie teama sa calatoriesc cu avionul: am copii! …slugoilor neomarxisti…ca daca n-ati fi voi atat de slugarnici, politica derbedeilor globalisti n-ar putea fi pusa in practica! Acum ce facem, dupa mintea voastra, asteptam sa vedem unde va fi urmatorul atac terorist?!

 3. Cetatene, cu orientare ideologica de sorginte frankfurtiana, esti in mare eroare: banii de la Bruxelles Sunt tot bani publici, platiti de cetateni Romani (si Europeni) din afara si dinaluntrul tarii. De oriunde ar veni, banii NU cad din cer! Cineva trebuie sa munceasca din greu pentru ei. Si sigur NU te numeri printre cei care Stiu sa produca bani!
  Sunt in strainatate de aproape doua decenii si inteleg Mai mult decat Crezi ca intelegi tu. Nu a inchis nimeni granitele pt. ca Sunt milioane si milioane de oameni care gandesc ca mine. Adica exact invers de cum gandesc cei ca tine.
  Acu’ vrea doua zile numai ce-a avut loc inca o tragedie in UK. Faptasul nu era doar dintr-o familie de refugiati libieni, ci chiar nascut/crescut in sistemul britanic/ in valori morale europene.
  Asta insa NU l-a impiedicat sa se arunce in aer si sa omoare „numai” 22 de tineri si sa raneasca alti 59. Mai mult, dupa tragedie Asta a intrat in alerta o univesitate britanica si un mall din acelasi Manchester city. Ca sa discutam doar pe marginea ultimelor Evenimente (ca Daca iti amintesc Ce a fost in Londra, Paris, etc mi-ar lua o saptamana ca scriu Aici).
  Intrebarea mea este ( ca vad ca ziarul Asta NU posteaza comentariile) dupa „intelligenta” si „educatia” ta si a tovarasilor tai intru neomarxism: Ce ar trebui sa facem? Sa asteptam ca vitele la abator sa ne vina randul sa fim macelariti impreuna cu familiile noastre? Astept raspuns. Nu imi Mai veni cu clisee progresiste pe care le inteleg foarte bine in alte doua limbi de circulatie.
  Pentru cativa bani prapaditi, pe care ii primiti ca sa promovati si sa puneti in aplicare aberatiile visate de cativa mosnegi bogati sunteti in stare de Orice!