Porcii nu vor mai fi hrăniți cu resturi alimentare…Ce vor trebui să facă toți crescătorii pentru a deține mai mult de 5 porci

0
216

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară vrea să schimbe modul în care sunt crescuţi porcii în gopodăriile de la ţară.

După pesta porcină africană care a decimat gospodăriile locuitorilor de la țară, în toată țara, respective la noi în județul Giurgiu, iată că un nou proiect  va naște nemulțumiri în rândul acestora…

Potrivit unui proiect care urmează să ajungă în Parlament, porcii nu mai trebuie hrăniţi cu resturi alimentare – aşa cum se întâmplă acum în multe gospodarii – iar când intră în adăpostul lor, fermierilor le trebuie un echipament special.

În plus, ţăranii vor avea voie să crească cel mult 5 exemplare pentru consumul propriu, iar cei care vor să îi vândă trebuie să se autorizeze.

Potrivit documentului, porcii nu mai pot fi hrăniţi în gospodărie cu resturi alimentare şi nici cu alimente care provin din carnea de porc gătită în familie.

Autorităţile vor să le impună gospodarilor şi reguli mai stricte în privinţa igienei spaţiilor unde cresc porcii. În adăposturile lor nu se va mai putea intra cu încălţămintea şi îmbrăcămintea de pe stradă şi trebuie să existe şi o zonă în care proprietarul trebuie să se dezinfecteze.

Există prevederi şi în ceea ce priveşte numărul maxim de porci care pot fi crescuţi într-o gospodărie. Pentru consum propriu, o familie are voie să ţină cel mult 5. Cei care vor să îi vândă, trebuie să se autorizeze.

Noua lege a porcului le va interzice ţăranilor şi să îşi plimbe porcii prin gospodărie ori să îi lase liberi pe lângă bălți ori pe lângă alte animale.

Noile reguli pe care Ministerul Agriculturii vrea să le transforme în lege sunt necesare şi pentru că România are în continuare o problemă cu pesta porcină. Boala este prezentă în peste 250 de focare din 28 de judeţe.

(Jurnal)