
România îmbătrânește, iar unele județe o fac cu viteze mai mari decât altele. Cel mai „tânăr” județ din România este județul Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani, iar cel mai „bătrân” este județul Teleorman, unde vârsta medie se apropie de 47 de ani, arată datele Institutului Național de Statistică.
Din datele furnizate de INS, în ultimii 18 ani, situația s-a deteriorat dramatic, doar două județe având sub 40 de ani (Iași și Ilfov), mai arată datele statisticii.
Cele mai „bătrâne” județe sunt: Teleorman (vârsta medie e de 46,8 ani), Vâlcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara (44,5 ani), Mehedinți (44,5 ani), Buzău (44,5 ani) Caras-Severin (44 ani).
Cele mai „tinere” județe: Iași, Ilfov, Suceava și Bistrița Năsăud, cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 40 de ani.
De asemenea, îmbătrânirea populației impinge autoritățile locale – ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale- să gestioneze cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor.
În județele foarte îmbătrânite cum e Teleormanul, nu prea poți crește taxele aplicate populației (majoritar pensionare) și ești nevoit să taxezi suplimentar puținele afaceri care au mai rezistat în zonă.
Zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe, „întinerindu-și” astfel populația.
Alte posibile efecte ale îmbătrânirii populației:
O penurie a forței de muncă.
Creșterea taxelor pe muncă
Creșterea cheltuielilor guvernamentale pentru asistență medicală și pensii.
Creșterea ratei de dependență.
Schimbări structurale în economie.