Polițiștii locali vor putea sancționa, de acum, contravențional, refuzul proprietarilor de autovehicule, punerea la dispoziție a datelor de identificare ale șoferilor…

0
563

               Începând de duminică, 11.12.2022, după cum ne informează  Direcția Poliției Locale Giurgiu, a intrat în vigoare Legea nr.335/2022 ce modifică Codul Rutier (O.U.G. nr.195/2002).

Conform acestei Legi,  polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de autovehicule, datele de identificare ale șoferilor contravenienți și vor putea sancționa contravențional refuzul punerii la dispoziție, a acestor date.

              În cazul în care împrumută autovehiculul, proprietarii vor trebui să transmită informații despre identitatea șoferului, nu doar la solicitarea  poliției rutiere, așa cum era înainte, ci și a Poliției Locale, potrivit modicărilor ce au intrat în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni.

Aceeași regulă se va aplica și în cazul autovehiculelor înmatriculate pe numele firmelor. Totodată, polițiștii locali vor putea aplica și amenzi de până la 2.900lei, în cazul persoanelor fizice și de până la 14.500lei, în cazul persoanelor juridice, dacă persoanele în cauză refuză transmiterea datelor de identitate, solicitate.

             În Codul Rutier, modificat la sfârșitul săptămânii trecute, este înscris : “La solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”.

            În considerarea faptului că polțiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staționate/parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale, mai ales că amenzile pentru necomunicare sunt mult mai mari decât pentru oprirea/staționarea/parcarea neregulamentară – mai precizează conducerea Direcției Poliției Locale Giurgiu.

(Jurnal)