La orele prânzului, astăzi, iubitorii de poezie și pictură au avut ocazia de a participa la lansarea volumului „Poeme la Balcic”, volum de poezie scris de poeta Dunia Pălăngeanu, ilustrat de pictorița giurgiuveană Petra Șerbănescu Tănase și editat de Editura Pati News din Giurgiu, aceeași care editează și revista de cultură „Valahia”, dar și cotidianul „Jurnal giurgiuvean”. Lansarea a avut loc la sala de lectură a Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu”, în prezența unui public numeros, mare parte prieteni ai celor două autoare.

În cuvântul său de deschidere, directorul Bibliotecii Județene, Daniela Bardan, spunea:

https://www.youtube.com/watch?v=NkgE85txR-0

Primul mesaj transmis, din Franța, giurgiuvenilor, cu ocazia lansării, a aparținut unui „Cetățean de onoare al Bibliotecii”, dr. Cosmin Georgescu, totodată un colaborator al revistei Valahia.

https://www.youtube.com/watch?v=qURcxNwI7xs

Vizibil emoționată, autoarea poeziilor din volum, Dunia Pălăngeanu, spunea:

„Nu e numai o lansarea a acestui proiect literar și vizual la care țin foarte mult, intitulat „Poeme la Balcic”, ci este și o călătorie către Balcicul romantic de care m-am îndrăgostit în anul 2017. Îi mulțumesc Petrei Șerbănescu Tănase pentru faptul că a acceptat să fie parte a acestui proiect, ce ne poartă dincolo de Dunăre, până la Marea Neagră, acolo unde și-a purtat pașii Regina Maria, regina inimilor românilor. Le mulțumesc tuturor celor prezenți în sală, mulți dintre ei prieteni ai mei de peste Dunăre!”.

Și invitata specială a autoarelor, Lili Ganceva, actual Cetățean de Onoare al Municipiului, a ținut un scurt discurs despre experiența sa cu cele două artiste: 

https://www.youtube.com/watch?v=g2brEP7r0V8

Un moment emoționant a fost urarea de LA MULȚI ANI pentru cele două autoare, ambele născute în aceeași lună (martie), la câteva zile diferență:

https://www.youtube.com/watch?v=wkdAT4bdts4&feature=share&fbclid=IwAR0Lw0wQsQHhCfgeFRoClrgEwoQp88KROMvLXb6wnWeqqAG4wjXkaG3Zj1U

Invitați la lansare au fost viceprimarul Ion Dragomir și consilierul local Nichita Tereza, consilierul din cadrul Primăriei Giurgiu, autor al postfaței volumului, Emil Păunescu, dar și  invitați bulgari: Violeta Frateva, Lili Ganceva, Nadejda Radeva, Adian Vasilev sau Anka Staneva (fost profesor de limba bulgară la Giurgiu).

 

(Jurnal)