Peste o sută de comercianți giurgiuveni, depistați cu nereguli la controalele din perioada sărbătorilor

0
202

Anual, în perioada sărbătorilor de iarnă, o parte a comercianților găsesc soluții rapide de îmbogățire: oferă, spre vânzare, produse neconforme sau cu abateri calitative importante.

Conform unui răspuns transmis la solicitarea „Jurnalului giurgiuvean”, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Giurgiu în perioada sărbătorilor de iarnă au fost efectuate un total de 182  de acțiuni de control, vizând produsele din carne, produsele specifice sărbătorilor de iarnă, jucării și ghirlande și ornamente luminoase.

În total, numărul abaterilor constatate a fost de 108, cele mai multe fiind constatate la produsele specifice sărbătorilor de iarnă (52).

Pe categorii de produse, situația se prezintă astfel: la produsele din carne, numărul operatorilor economici la care s-au constatat abateri a fost de 23, cele mai dese abateri fiind legate de produse cu datele durabilității minimale depășite, caracteristici calitative neconforme (în special miros de produs alterat), măsurile dispuse fiind de oprire de la comercializare pentru 23 de kilograme de carne, în valoare de 703 lei, fiind aplicate și un număr de 25 de sancțiuni contravenționale, dintre care 13 amenzi cu voaloare totală de 64.000 lei.

În ceea ce privește situația produselor specifice sărbătorilor de iarnă, numărul abaterilor au fost de 52: produse cu date minimale depășite, caracteristici neconforme, produse neprotejate de praf sau de insecte, neafișarea prețurilor sau practici comerciale înșelătoare. Pe lângă oprirea definitivă de la comercializare a 265 kg de produse, alte sancțiuni dispuse în aceste cazuri au fost 66 de sancțiuni contravenționale (40 de amenzi în valoare totală de 201.000 lei).

Cum luna decembrie a fost luna în care s-au cumpărat cele mai multe cadouri pentru copii, și jucăriile au fost în atenția comisarilor de la Protecția Consumatorului. Astfel, din cele 35 de acțiuni efectuate, au fost constatate abateri la 24 de agenți economici: comercializarea jucăriilor fără informații privind denumirea și adresa producătorului/importatorului, avertismente și posibile riscuri ce pot să apară la utilizarea acestora, grupa de vârstă căreia îi este destinată jucăria, neafișarea prețului. Pentru toate acestea, 785 de jucării au fost retrase de la vânzare, fiind aplicate și 24 de sancțiuni contravenționale ( 8 amenzi în valoare de 43.000 lei și 16 avertismente).

Ghirlandele și ornamentele luminoase au fost verificate pe tot parcursul lunii decembrie, cele 18 acțiuni relevând abateri la 9 agenți economici, abateri pentru care s-au aplicat 3 amenzi în valoare de 17.000 lei.

(Jurnal)