Începând cu 1 august se extinde cota redusă pentru îngrășăminte, pesticide sau lucrări agricole. Astfel 34 de servicii agricole vor beneficia de această măsură. De precizat faptul că respectiva cotă se va putea aplica pentru toate lucrările sau prestările de servicii la care faptul generator al TVA intervine după data de 1 august 2016.
Dintre cele mai uzuale servicii facturate cu cota de 9% în domeniul agricol, sunt : arăturile, fertilizarea, discuitul, pregatirea patului germinativ cu combinator si modelat sol, grăpatul, semănatul , plantatul, tăvălugitul, stropit, prăfuit – combatere boli și dăunătorilor, erbicidat, tratarea semințelor utilizate la înființarea culturilor agricole, cu produse de protectie a plantelor, recoltatul lucrările de colectare, sortare, condiționare, etichetare (la legume și fructe), operațiuni de montare a spațiilor protejate, respectiv sere și/sau solare, lucrări de însilozare și depozitare a furajelor în ferme zootehnice, tunsul oilor, sortarea, dezinfecția, dezinsecția și deratizarea în ferme zootehnice, marcarea și ambalarea ouălor.
Contactat pentru a ne spune câte ceva despre această surpriză făcută fermierilor deputatul Marin Anton, membru în Comisia de Agricultură a Parlamentului ne-a spus: E un lucru bun. Este o mână întinsă Agriculturii, în avantajul fermierilor români. Întrebat dacă această măsură vine în urma protestelor disperate ale agricultorilor și respectiv a crescătorilor de animale, în Capitală, deputatul Marin Anton ne-a spus: Nu neapărat…Nu ăsta a fost lucrul expres cerut de fermieri în Capitală. Au fost alte motive care i-au adus pe fermieri în Piaţa Constituţiei şi în faţa Parlamentului. Mai sunt încă multe lucruri de pus la punct în legătură cu Codul Fiscal căci sunt foarte mulţi impozitaţi. Cei care au vândut cereale n-au ştiut că au impusă limita de 65.000 de euro, şi acum ei sunt obligaţi să dea banii înapoi. Sunt foarte multe lucruri urâte care s-au întâmplat în acest domeniu şi ele trebuie odată puse la punct…
(Tincu Florian)