Gerul a adus după sine o creştere semnificativă a numărului îmbolnăvirilor de gripă, infecţii respiratorii severe şi alte viroze de sezon. Gripa de tip A, subtip H3N2 a făcut deja şase victime la nivel naţional, iar cazurile persoanelor afectate – dintre care foarte mulţi copii – cresc alarmant de la o zi la alta.
De la începutul sezonului de supraveghere şi până pe data de 10 ianuarie, la nivel naţional, au fost confirmate în laborator nu mai puţin de 230 cazuri de gripă şi peste 88.000 de infecţii respiratorii acute.
La nivelul judeţului Giurgiu, potrivit declaraţiei directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Magdalena Mărcuţ, pentru publicaţia noastră, a fost confirmat un singur caz de infectare cu virusul gripal sezonier de tip A, subtip H3. Este vorba despre o femeie în vârstă de 80 de ani, din satul Palanca, comuna Floreşti-Stoeneşti, care a fost internată pentru tratament de specialitate în perioada 09 -15 ianuarie, la un Spital de Boli Infecţioase din Bucureşti – ne spunea directorul DSP Giurgiu.
În ceea ce priveşte infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare, am fost informaţi că numai în perioada 02 – 08 ianuarie au fost înregistrate 228 de cazuri, dintre care 12 au necesitat internare, majoritatea celor afectaţi fiind copii. Totodată, în acelaşi interval, au fost confirmate nu mai puţin de 52 de cazuri de pneumonii, dintre care 18 au necesitat internare, cei mai afectaţi fiind tot copiii.
Revenind la gripa H3N2, specialiştii spun că aceasta se manifestă prin febră peste 38 de grade Celsius, tuse însoţită de dificultăţi de respiraţie, dureri de cap, nas care curge fără să se mai oprească, dureri musculare şi oboseală continuă. În aceste condiţii, indicat este să mergem la medicul de familie pentru un consult şi pentru tratamentul de rigoare. De asemenea, virusul gripal se transmite cu uşurinţă, cea mai răspândită cale fiind saliva eliminată prin respiraţie, strănut sau tuse de către bolnavi sub formă de micro picături. Jurnal