Într-o discuție avută cu directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Giurgiu (AJVPS), Ionel Mirică, pe tema sturionilor din Dunăre, un pește rar, extrem de apreciat . În acest context directorul AJPS ne spunea că prohibiția totală la sturioni a fost extinsă, la finalul lunii aprilie 2016, pentru încă cinci ani, interdicție ce se aplică în continuare pentru toate cele cinci specii de sturioni din Dunăre ( cegă, morun, nisetru, păstrugă și viză), după cum se arăta de curând și într-un comunicat al WWF-România, remis de AGERPRES.
Ce nu se știe este că prohibiția se aplică, de asemenea, pentru vânzarea de produse, cum ar fi carne și caviar, provenite de la sturionii sălbatici din Dunăre. Pentru a contribui la conservarea sturionilor, WWF a implementat, în perioada iulie 2012 — septembrie 2015, în România, Bulgaria și Austria un proiect în valoare de 770.836 euro, în cadrul cruia a fost abordată problema pescuitului excesiv, principala amenințare pentru supraviețuirea ultimelor populații sălbatice viabile de sturioni din Dunăre, proiect adresat atât pescarilor, autorităților, cât și companiilor producătoare de caviar și respective consumatorilor.
Agenția Executivă pentru Pescuit și Acvacultură din Bulgaria a introdus chiar o nouă interdicție de cinci ani cu privire la pescuitul de sturioni în partea bulgară a Dunării și a Mării Negre, o prelungire a prohibiției introdusă în anul 2011. Aceasta interzice capturarea sturionilor care încă se găsesc, iar cei capturați în mod accidental trebuie eliberați imediat. WWF Bulgaria a desfășurat pe parcursul ultimilor doi ani un program de repopulare, eliberând în Dunăre peste 50.000 de exemplare de cegă ( pure din punct de vedere genetic).
Din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate de Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES). Acest lucru înseamnă că sturionii și produsele provenite de la aceștia trebuie să fie însoțite de documentele CITES în comerțul internațional și tot caviarul trebuie să poarte etichete CITES. Chiar dacă etichetarea nu este necesară pentru caviarul produs în SUA, produsul adus pe piața din Uniunea Europeană trebuie să aibă etichetă CITES.
(Jurnal)