AcasăActualitatePescuitul pe Dunăre ar putea fi interzis! De ce...?

Pescuitul pe Dunăre ar putea fi interzis! De ce…?

Pescuitul pe Dunăre ar putea fi interzis, a anunţat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Gheorghe Ştefan.  

Această măsură extremă ar putea fi luată dacă pescarii nu îşi raportează capturile. Anul trecut, pescarii care şi-au desfăşurat activitatea pe aproape 800 de kilometri de Dunăre au raportat capturi totale de circa 450 de tone, existând zone în care un pescar a capturat într-un an doar 13 kilograme de peşte (??),  potrivit ANPA.

Îmi aduc aminte că în 2006, când am oprit pescuitul la sturioni, se raportau capturile doar pentru două din cele şase specii pe care am învăţat că le avem, iar România exportase în anul anterior 50 de kilograme de caviar. Când i-am întrebat cu ce au exportat, mi-au spus că au folosit diplomatul. Acum, de ce lăsăm pescuitul la Dunăre deschis? Ca să se plimbe nişte oameni cu barca pe fluviu? Eu nu vreau să spun că se prinde şi nu se raportează”, a declarat Gheorghe Ştefan.

„Pescuitul nu este o afacere”

La rândul lor pescarii spun că pescuitul pe Dunăre nu mai este o afacere.

Eu am avut o cotă de 1.420 de kilograme. Dacă munceşti, poţi să o faci, dar pescuitul nu este o afacere. Nu e nici muncă uşoară. Problema noastră este că avem trei pescari autorizaţi pe o barcă şi am vrea patru pescari”, afirma un pescar dintr-o localitate de pe marginea Dunării,  Dumitru Ninel, conform Agerpres.

Debitul Dunării afectează pescarii 

Directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (ICDEAPA), Neculai Patriche, a menţionat că debitul scăzut al fluviului a afectat pescăria de pe Dunăre: „Debitul Dunării în iulie-septembrie era de 5.700 de metri cubi pe secundă şi a ajuns la 2.200 de metri cubi pe secundă. Este o viteză redusă, sculele în derivă nu au funcţionat şi pescarii nu au putut prinde”, a afirmat directorul ICDEAPA.

Ce se întâmplă la Giurgiu: 11 km de plase de pescuit confiscate

La Giurgiu, ca și în celelalte zone de frontieră, pescarii trebuie să raporteze peștele prins către polițiștii de frontieră.

Astfel, conform unei informări transmise la solicitarea „Jurnalului giurgiuvean”, pescarii nu par a fi foarte sinceri, dacă luăm în calcul situația transmisă.

Astfel, în anul 2019 au fost constatate un număr de 368 de infracțiuni, față de 221, cu un an înainte, ceea ce reprezintă o creștere cu 66,5%.

În cadrul acțiunilor de prevenție a braconajului, polițiștii de frontieră giurgiuveni (pe toată aria de intervenție) au confiscat un autoturism, un atelaj hipo (căruță), 39 de ambarcațiuni, 18 motoare de bărci, 1838 de plase de pescuit (setci, voloace, prostovoale, plase monofilament) în lungime de 11.808,5m, 13 dispozitive de pescuit electrice, 2.582,55kg de pește și un sturion, în greutate de 119,2 kg. Valoarea totală a confiscărilor este, conform aceleiași informări, de 554.982 lei.

În ceea ce privește numărul avizelor de pescuit emise de ITPF Giurgiu în anul 2019, acesta este de 69.027 asemenea acte, în timp ce în primele două săptămâni ale acestui an, numărul avizelor a ajuns, deja, la 19.472.

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
61 %
5.2kmh
100 %
lun
21 °
mar
25 °
mie
26 °
joi
28 °
vin
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com