Personalul medical și persoanele vulnerabile ar putea fi vaccinate cu a treia doză împotriva COVID.

0
99

 Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, precizează că personalul medical cât și persoanele vulnerabile ar putea fi vaccinate cu a treia doză împotriva COVID.

O decizie în acest sens ar urma să fie luată în luna  septembrie, în condițiile creșterii numărului de infectări cu varianta Delta.

„Există discuții în momentul de față legat de administrarea rapelului, sau cum este cunoscut, ca cea de-a treia doză, la persoanele care au un risc crescut de expunere – personalul medical și social și persoanele care se află în evidență cu boli cronice, respectiv persoanele cu vârsta peste 65 de ani”, a spus Gheorghiță.

Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie. Practic, ar veni la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare”, a adăugat el.

Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul trecerii prin boală. Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu cea de-a treia doză, având în vedere că trecerea prin boală este un element important în activarea răspunsului imun”, a adăugat el.

Anunțul vine în condițiile în care numărul de infectări cu varianta Delta este în creștere în România. Până în data de 25 iulie au fost înregistrate 127 de cazuri cu varianta Delta,  mai spunea medicul.

Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu variantă Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21, la peste 6,8%, în săptămâna 29. Am observat o creștere de circa 5 ori a numărului de cazuri confirmate cu variantă Delta”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că 50% dintre cazuri se află în 28 de focare, dintre care 22 sunt de familie, iar 6 de colectivitate.

Alte 42 de cazuri, adică 33%, nu au legătură epidemiologică cu focarele, ceea ce poate însemna că există transmitere comunitară.

Cele mai multe cazuri, 31, au fost înregistate în București, urmat de Argeș (23), Ilfov (19) și Bacău (17).

(Jurnal)