Persoanele cu schema completă de vaccinare par a fi protejate de noua tulpină indiană a coronavirusului

0
140

Două doze din vaccinurile anti-COVID-19 aprobate până în prezent în UE, precum şi doza unică în cazul vaccinului Johnson& Johnson se pare că ar oferi protecţie împotriva variantei Delta (varianta indiană), foarte contagioasa, a coronavirusului, a anunţat Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează Agerpres, care citează agenția France-Presse.

„Date recente, rezultate din probe concrete, arată că două doze de vaccin protejează contra variantei Delta”, a declarat Marco Cavaleri, responsabilul EMA pentru strategia de vaccinare. „La ora actuală, se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta”, a adăugat el.

Vaccinurile avizate până în prezent de EMA sunt Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, cel din urmă fiind administrat într-o singură doză.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat că până în luna august varianta Delta va fi predominantă și a avertizat că Europa, unde pentru prima dată în ultimele 10 săptămâni numărul cazurilor de COVID-19 a început din nou să crească, riscă un nou val epidemic dacă nu se menţin măsurile de precauţie.

Conform OMS, toate cele trei condiţii necesare pentru apariţia unui nou val epidemic: noile variante ale coronavirusului (în special varianta Delta), rata redusă de vaccinare şi sporirea contactelor sociale, sunt întrunite.

(Jurnal)