În primele 6 luni ale anului au obţinut permisul de conducere 123.000 de persoane. Asta înseamnă 52,44%. După ce au fost introduse camerele de luat vederi, procentul a scăzut la 44,70 la sută. Vorbim în acest caz despre 70.000 de persoane.

Una dintre explicaţii ar fi că au dispărut permisele date în schimbul mitei. În ultimii doi ani, 114 poliţişti şi instructori auto de la Bucureşti au fost anchetaţi pentru asemenea afaceri necurate. Mulţi nu au recunoscut nimic, dar 27 au fost trimişi în judecată doar în 2016.

După asemenea scandaluri, autorităţile au hotărât să instaleze camere video în maşinile de examen şi să fie filmate toate manevrele candidatului. Chiar şi aşa, mulţi dintre cei care nu trec examenul dau vina pe poliţişti. Statisticile arată însă că menţiunea „Respins” este mereu justificată.

De la începutul anului, peste 200.000 de candidaţi au luat permisul de conducere pentru autoturisme şi aproape tot atâţia au picat examenul.

Şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Giurgiu, Mihai Văduva declara pentru Jurnal Giurgiuvean: “Nu noi la nivel de serviciu teritorial suntem cei care putem spune dacă numărul celor care obţin permis de conducere este mai mare sau mai mic, ci direcţia centrală. Cât priveşte faptul că se obţine mai uşor sau mai greu permisul de conducere, lucrurile sunt simple: Cine s-a pregătit, a învăţat şi a avut instructor serios trece examenul cine nu, mai încearcă odată”.                               

(Jurnal)

2 COMENTARII

 1. Ce facem cu cei care si-au permisul de conducere prin mita? Pentru ca ei sunt un real pericol. Zilnic avem victime in accidente rutiere. Deci cine a anchetat pe politistii care au luat mita trebuia sa afle si cine a luat permis pe nedrept si sa anuleze permisele respective. 200.000 de noi posesori de permise mi se pare o cifra foarte mare pentru Romania chiar daca au picat alte 200.000 de persoane examenul dupa cate spuneti. Nu mai putem merge pe jos sau cu bicicleta de atatea masini, ca sa nu mai vorbim de poluare.
  Din pacate posesorii de permis si masina nu constientizeaza multe lucruri. O sa vina ziua in care nu o sa mai poata circula cu masina care functioneaza pe benzina sau motorina. Atunci sa-i vedem, ca si petrolul e pe terminate.

 2. Domnul M.V, spagarul nr. 1…iti spune in fata cat trebuie sa dai ca sa treci traseul. Nu dai, te pica si tot la el ajungi, bineinteles sa dai spaga.
  Sa va fie rusine
  Un agramat, un fost mecanic auto!
  as vrea sa ma contrazica oricine daca eu spun minciuni
  Se stie foarte bine cum se trece traseul la noi…jos M. V