La aproape opt luni de la debutul pandemiei, mai exact în ziua 238 de când a fost înregistrat primul caz în România, s-a raportat și recordul de infectări în 24 de ore: 7733 de persoane confirmate pozitive la COVID 19. Aproape 12 000 de români se luptă, în spitale, pentru viața lor, fiind internați cu acest diagnostic. Cifrele amintite înseamnă, automat, tone de deșeuri medicale periculoase, generate de spitalele COVID sau suport COVID. Însă numărul incineratoarelor avizate să le distrugă este mult prea mic, după cum au remarcat cei de la Observator (emisiunea de știri a postului TV Antena 1).

O mare de deşeuri medicale, surprinsă cu drona de un locuitor al orașului Ploiești, luni, 2 noiembrie. Maldărul de deșeuri se află la mică distanță de alte trei localități. 

Fără măşti, doar cu nişte mănuşi pe post de echipament de protecţie, câţiva muncitori mută deşeuri depozitate în containere galbene – semn că sunt deşeuri medicale.

Incineratorul funcționează pe o suprafață de aproape un hectar şi jumătate. Reprezentanţii societăţii spun că zilnic ard şi 24 de tone de deșeuri.

Vineri, 30 octombrie, societatea respectivă a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei şi somată să ardă întreaga cantitate de deşeuri periculoase în cel mult 60 de zile.

Conform legislației în vigoare, în termen de 24 de ore de la producerea lor, deșeurile periculoase trebuie transportate și incinerate. În mod excepţional, pot sta şi o săptămână dacă sunt depozitate în condiţii speciale, la temperaturi mai mici de 4 grade.

De altfel, se pare că incineratorul din apropiere de Ploiești nu se află la prima problemă, la începutul acestui an fiind închis după mai multe plângeri ale locuitorilor din zonă.

Activitatea a fost reluată, la scurt timp, dar neregulile au rămas. Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au făcut 11 vizite pe platforma respectivă, în urma controalelor fiind aplicate sancțiuni în valoare totală de 275 000 de lei.

Marian David, director, Garda Naţională de Mediu: Toate incineratoarele urmează să fie verificate în perioada următoare. La nivel naţional, funcţionale, sunt 9 incineratoare şi mai sunt 14 instalaţii de sterilizare pentru deşeurile medicale, ne referim, strict.

Dorind să verificăm situația la nivelul județului Giurgiu, unde Spitalul Județean de Urgență este spital suport Covid, ne-am adresat conducerii Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Giurgiu.

Din fericire, nu sunt probleme. Chiar zilele trecute am avut un control tematic, control ordonat de Garda Națională, pe acest subiect, al colectării, depozitării, transportului și distrugerii materialelor periculoase. Vă pot spune că la noi, la nivelul județului Giurgiu, nu s-au constatat nereguli, Spitalul având încheiat contract cu o firmă de specialitate din județul Ilfov. Am verificat întreaga documentație, au totul pus la punct. De asemenea, nici nu ne-au fost semnalate asemenea probleme la nivelul județului. Dar cu această ocazie, facem un apel către locuitorii din Giurgiu ca, dacă observă asemenea nereguli precum cele prezentate de dvs, să ne transmită cât mai repede detalii, precum marca mașinii, numărul de înmatriculare, locația unde ar fi aruncat aceste deșeuri periculoase, și, eventual, dacă au posibilitatea, să ne transmită și imagini cu privire la cele semnalate”, ne spunea comisarul-șef al Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Giurgiu, Clara Adam.

(Jurnal)