Atenție, duminică sunt Floriile,  este dezlegare la Pește,  iar unii comercianți , ce se cred ”șmecheri”  vor încerca să vă vândă produse expirate sau stricate, așa cum ziarul nostru a mai semnalat , nu de mult…

Acest lucru nu se întâmplă numai la noi însă.   Noul șef al ANPC Timiș, Sorin Susanu, adus direct de la Brașov , ” taie și spânzură”, scriu cei de la stiripesurse.ro, încercând evident să evite situații ce ar putea pune în pericol sănătatea cetățenilor. Astfel el a cerut subordonaților să descindă în piețele orașului Timiș.  Rezultatele controlului au ajuns chiar pe pagina de Facebook a noului șef al ANPC, iar imaginile  au fost de-a dreptul revoltătoare. Comercianții din centrul Timișoarei vindeau pește stricat, în apă cu sânge.  Făptații s-au ales cu amenzi și marfă confiscată.

Aspectul exterior al crapului (Cyprinus carpio)
1 – mustăți; 2 – opercul; 3 – înotătoare pectorale (perechi); 4 – înotătoare ventrale sau pelviene (perechi); 5 – înotătoarea anală; 6 – înotătoarea dorsală; 7 – înotătoarea caudală.

Iată de ce ne folosim de această știre, ca pretext  pentru a vă preveni să aveți grijă , mai ales  asupra acestui produs, pentru ziua de Duminică, de Florii, oferindu-vă în rândurile de mai jos câteva repere privind aspectul pe care ar trebui să îl aibă peștele atunci când îl cumpărați.

Peștele proaspăt trebuie să fie rigid, cu ochi proeminenți, cu cornea transparentă , branhiile roșii, ”operculi” elastici , bine lipiți de branhii.

Pielea și solzii trebuie să aibă culoare naturală, lucioasă sau puțin mată, iar solzii să fie bine prinși de piele.

Mucusul de pe piele trebuie să fie în cantitate redusă, transparent și fără miros alterat.

Peștele alterat are o musculatură cu consistență moale , ochii sunt afundați în orbite, branhiile sunt de culoare cenușie acoperite de mucus abundent, cu miros de putrefacție, operculii sunt depărtați de branhii (urechi). Solzii se desprind cu ușurință, la presare, iar  carnea peștelui nu mai revine la normal ,  în cavitatea viscerală  aparând un lichid tulbure și urât mirositor.

Așa că aveți grijă ce cumpărați! Să nu ziceți că nu v-am spus!

(Jurnal)