Bacalaureatul 2020 a început luni, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Acesta este primul examen susținut în condiții de pandemie de absolvenții de liceu, care pentru a intra în sălile de examen vor trece prin triajul epidemiologic similar celui de la Evaluarea Națională. Examenul de Limba română din cadrul BAC-ului va începe la ora 9:00, dar absolvenții de liceu trebuie să fie în clase între 7:30 și cel târziu ora 8:30. Accesul în examen se face pe baza unui act de identitate cu fotografie. Proba scrisă la Limba română durează 3 ore.

Pentru rezolvarea subiectelor de Bacalaureat, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. La examene, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Toate sălile de examen au camere funcționale de supraveghere video şi audio, potrivit Ministerului Educației. Candidații sunt repartizați în săli, în ordine alfabetică, câte unul în bancă. În mod excepțional, subiectele de la Bacalaureatul de anul acesta nu vor conține subiecte din materia prevăzută în programa clasei a XII-a – al doilea semestru, deși școlile s-au închis pe 11 martie, la 2 două de la începerea semestrului.

Peste 150.000 de absolvenți de liceu din România încep azi examenul de maturitate. 123.800 de absolvenţi de liceu sunt din promoţia curentă, iar 31.800 din promoţiile anterioare. La Giurgiu, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul Școlar al Județului Giurgiu, numărul total al celor înscriși la sesiunea iunie 2020 a examenului de Bacalaureat este de 1582. 

(Jurnal)