În timp ce numărul focarelor de pestă porcină africană crește, , după cum declară preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu,  sunt directori din anumite DSVSA-uri care demonstrează că puțin le pasă de acest lucru.

Astfel am fost informați că marți 28 august cei doi directori ai DSVSA Giurgiu, dr. Florescu Liviu Florin și adjunctul acestuia, dr. Șerban Claudiu erau plecați în concediu. Doctorul Florescu Liviu pare chiar că este indiferent la faptul că bulgarii au tras un gard izolator  între ei și țara noastră. Livache, cum îi spun apropiații doctorului Florescu, a intrat într-un concediu medical, că cel ”de odihnă” ar fi bătut la ochi. Sunt voci care susțin că tratamentul și  l-ar lua undeva pe o plajă, la mare , la soare, alături de consoartă…În acest timp oamenii responsabili se luptă, așa cum vedem,  în toată țara cu această adevărată nenorocire care pare să se extindă în toată România.

Până în prezent, conform AGERPRES, au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei. Cele opt judeţe unde evoluează boala sunt: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi. În timp ce în țară ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor luate,   DSVSA Giurgiu nu a transmis niciun comunicat official  către  presă, ci doar a informat  un site  agreat  de către directorul Florescu ,  deși acest subiect ar fi trebuit explicat și dezbătut cu deplină celeritate în mai multe conferințe de presă, populația fiind prevenită în privința riscurilor.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării.

(Jurnal)