Pensiile au fost majorate cu 12,5% ! Cât s-a făcut salariul minim… Sprijin pentru persoanele cu handicap și văduvele de război!

0
388

Coaliția de guvernare PSD-PNL- UDMR a ajuns luni, 21 noiembrie,  seara, la un acord privind majorarea pensiilor cu 12,5%, precum și creșterea salariului minim la valoarea de 3.000 de lei.

De asemenea liderii Coaliției au decis să majoreze indemnizația veteranilor de război și a văduvelor de război cu 30%, iar  persoanele cu handicap să primească a 13-a indemnizație. În plus,  Guvernul a decis să ofere ajutoare sociale pensionarilor cu venituri mici.

Iată ce a declarat premierul Nicolae Ciucă, la scurt timp după încheierea ședinței, decizie salutată atât de europarlamentarul Dan Motreanu, pe facebook-ul său personal,  cât și de întreaga Organizație a PNL Giurgiu.

”În ședința Coaliției de guvernare, care a avut loc în această seară, am decis următoarele:

Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.

Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.

Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%.”

Întregul pachet al acestor măsuri are valoarea de 26,65 miliarde de lei, potrivit liderilor alianței.

(Jurnal)