Pensia care poate fi moștenită doar de copii

0
155

Unul dintre avantajele pensiei private obligatorii, fata de pensia de stat, este ca prima poate fi mostenită dacă decesul survine până la momentul pensionării, informează Evenimentul Zilei. Banii nu vor putea fi ridicaţi de cei care contribuie mai devreme de momentul pensionării acestor aderenţi.

Dacă intervine decesul unuia până la varsta de pensionare, contribuţia lor le va reveni mosştenitorilor.

„Dacă persoana respectivă nu are moştenitori, se tratează ca şi în cazul pensiilor de stat: banii rămân in sistem şi se redistribuie”, a declarat preşedintele CSSPP, Mircea Oancea .

Oancea atrage atenţia că pensia se poate lăsa şi moştenire prin testament.

Până pe 15 decembrie a.c., au optat pentru unul dintre fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) aproape trei milioane de angajati. Restul, de peste o jumătate de milion, trebuie să se decidă până pe 17 ianuarie.

Românii angajaţi care au până în 35 de ani, dar care nu şi-au ales încă un fond de pensii private obligatorii, au mai puţin de o lună la dispoziţie (până pe 17 ianuarie 2008) pentru a alege un fond de pensii.

De asemenea, cei care au între 35 şi 45 de ani pot opta in aceeaşi perioadă pentru unul dintre fonduri. Cei care nu vor semna un act de aderare până la acea dată vor ajunge la redistribuirea computerizata, realizată cu ajutorul unui program informatic.

Colectarea urmează să înceapă în aprilie

Conform datelor Casei Nationale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), în jur de 3,5 milioane de persoane ar trebui să participe la pensiile private obligatorii (pilonul II).

(Jurnal)