Acasă Actualitate Pe vremuri la români peștele era mâncarea săracului, astăzi el a devenit un lux !

Pe vremuri la români peștele era mâncarea săracului, astăzi el a devenit un lux !

0

piata-oborRomânia importă anual peste 80.000 de tone de pește, deoarece capacitatea de producție națională nu depășește mai mult de 30.000 de tone!  

Cândva peștele era considerat  în România mâncarea săracului, a declarat,  zilele trecute, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.                

  Întrebat despre evoluția prețului la pește și al altor produse alimentare din România , ministrul Agriculturii a declarat celor de la AGERPRES: Deși prețul peștelui a rămas relativ stabil în ultimii ani, potrivit FAO, să nu uităm că pe vremuri peștele era mâncarea săracului și acum a devenit un lux pentru anumite specii. Calcanul este un pește rar și scump. Avem mult pește adus din afară. România importă cam 80.000 de tone în fiecare an, iar capacitatea de producție națională nu este decât de 30.000 de tone. Românul a început să consume tot mai mult pește și de aceea se apelează la import, a mai precizat ministrul Agriculturii. 

Ministrul a subliniat că este dificil să comenteze evoluția prețurilor în condițiile în care, în urmă cu câteva decenii, România era un mare producător de pește oceanic. N-o să uităm obsedanta reclamă dinainte de anii 90 cu : ”Nicio masă fără pește!” Pe atunci , mai spunea Irimescu  România avea vase și pescuit oceanic .

La Giurgiu, în ultimii ani, cetățenii au preferat să cumpere crapul românesc de la supermarket unde prețul lui este mai mic decât pe piața locală.  Poate Piața de pește va fi soluția prin care giurgiuveanul să se bucure de o ofertă mult maai generoasă de pește și totodată de prețuri mai accesibile.

În ceea ce privește prețurile la alte produse alimentare ( carne, lapte sau zahăr), Irimescu a subliniat faptul  că doar piața poate dicta aceste tarife, în funcție de cerere și ofertă.

De precizat că prețul global al produselor alimentare a atins în septembrie cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, în condițiile unei aprecieri cu 2,9%, din cauza creșterii prețului la produsele lactate, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) publicate pe 6 octombrie. Prețul produselor lactate a crescut cu 14%, cel mai mare avans înregistrat după luna noiembrie 2009, în timp ce prețul zahărului a urcat cu 6,7%.

(Jurnal)

 

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer fragmentat
-0.9 ° C
-0.9 °
-0.9 °
69 %
1.4kmh
65 %
joi
4 °
vin
5 °
sâm
6 °
Dum
9 °
lun
4 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com