Elena Udrea a scris, cu puțin timp în urmă, pe Faceboook: 

„Da, m-am întors în România.
Am renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica. Decizia am luat-o imediat după ce am fost eliberată în decembrie, dar au fost cauze obiective pentru care s-a întâmplat abia acum: finalizarea actelor fetiței mele Eva și închiderea procedurii de extrădare. 
Am ales să cer protecție în Costa Rica în condițiile în care tocmai aflasem că sunt însărcinată, iar evoluția în dosarul Gala Bute demonstra că este vorba de o execuție, nu de o judecată corectă, în baza legii. Am vrut astfel să îmi nasc copilul în siguranță, însă știți că am fost arestată când Eva avea 13 zile și, doar faptul că Dumnezeu a vrut să o nasc mai devreme a făcut că ea să vină pe lume în libertate.
Dar așa cum am spus mereu, nu mi-am dorit niciodată să trăiesc în altă parte decât în țară mea și am așteptat cu nerăbdare momentul să mă pot întoarce.
Vreau să îmi cresc copilul acasă, să o botez la biserica unde m-am rugat să devin mama, cu familia mea și cei cu adevărat apropiați mie, alături de noi.
Referitor la procesele pe care încă le am în instanță, cred că mă voi apară mai bine de aici decât de departe, împotriva abuzurilor care s-au făcut și în cazul meu.
Am ales să postez acest mesaj din respect față de cei interesați și față de presă care încearcă să afle adevărul despre prezența mea Acasă. Știu că o face din bună credință și din dorința de a-și informa corect publicul.
Mulțumesc celor care îmi urează bun venit și va mulțumesc tuturor pentru înțelegere!
Doamne, ajută!

P.S. Am intrat în țară prin vama Giurgiu, la ora șase în această dimineață. Am ales o varianta mai rapidă decât să aștept o cursa de azi, spre Otopeni. Nicio altă speculație nu își are rostul”.

Întrebați despre acest aspect, atât reprezentanții Poliției de Frontieră Giurgiu, cât și cei din partea bulgară, nici nu au confirmat, nici nu au infirmat acest aspect. 

 „În referire la solicitarea dumneavoastră prin care solicitaţi informaţii privind intrarea în România a unui cetăţean român, vă informăm că odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, cetăţenii români au devenit persoane care se bucură de dreptul comunitar de liberă circulaţie, aşa cum este definit la art. 2 pct. 5 din Regulamentul nr. 399/2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen), cu modificările aduse de Regulamentul nr. 458/2017.
Astfel, potrivit actului normativ mai sus menţionat, începând cu anul 2007, Poliţia de Frontieră Română nu mai procedează la stocarea datelor privind tranzitarea frontierei de către cetăţenii români sau ai celorlalte state membre ale Uniunii Europene, context în care ne aflăm în imposibilitatea de a furniza informații cu privire la intrarea în țară a cetățeanului român ce face obiectul solicitării.
Totodată, în plus, astfel de informaţii ar intra în categoria datelor cu caracter personal, iar prelucrarea acestora se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date”, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu. 

Fostul ministru plecase în Costa Rica de la începutul anului 2018.

Elena Udrea a fost arestată, în octombrie anul trecut, odată cu Alina Bica în Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României după condamnarea în dosarul Gala Bute, însă cele două au fost eliberate în preajma Crăciunului, după decizia Curții Constituționale privind completurile de 5 judecători.

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, spune că aceasta nu mai are niciun dosar care i-ar putea pune în pericol libertatea.

Din câte știu eu, nu mai are niciun alt dosar aflat în faza de urmărire penală, ci există doar cele trei dosare cunoscute deja, unul la Inalta Curte – suspendat, unul la Curtea de Apel în cursul judecății fondului și altul care tocmai a fost trimis de parchet – dosar mai vechi care a fost restituit către DNA, iar acum DNA a revenit cu o nouă trimitere în judecată și este în cameră preliminară la Curtea de Apel București”.

(Jurnal)